Начало Избрани ФИА се раздели с още две важни фигури

ФИА се раздели с още две важни фигури

192
0
ФИА
снимка: Спас Генев

ФИА продължи своето преструктуриране. Федерацията се раздели с директорът по комуникациите Люк Скипър и генералният секретар по мобилността Джейкъб Бангсгаард. Двамата подадоха оставки и станаха поредните специалисти, които напуснаха ФИА през последната година.

ФИА загуби двама от висшите си ръководители. Федерацията обяви раздялата си с директора по комуникациите Люк Скипър и генералния секретар по мобилността Якоб Бангсгаард. Твърди се, че и двамата са напуснали организацията, за да продължат кариерите си на друго място. Напускането идва в момент, когато президента Мохамед бин Сулайем отново е в центъра на вниманието

Бившият рали пилот предизвика полемика преди Гран при на Сингапур, като призова пилотите да псуват по-малко. След това последва санкция, наложена на Макс Верстапен заради използване на нецензурни думи по време на пресконференция. Това накара пилота на Ред Бул да отправи критики към ФИА и дори заплаши с напускане на F1. Бин Сулайем се скара и с британските медии, след като предположи, че е бил „осъден“ от неуточнен репортаж.

Няма официална информация за причините за напускането на Скипър и Бангсгаард. Двамата бяха едно от най-високопоставените фигури във ФИА.

Скипър се присъедини към ФИА през 2022 г. като първия директор по комуникациите и връзките с обществеността. Той има огромен опит в бизнеса. Преди това е бил директор „Връзки с обществеността“ в комуникационната компания Weber Shandwick и работил с множество международни клиенти. Скипър е бил и ръководител на щаба на Шотландската национална партия в парламента на Обединеното кралство.

Бангсгаард бе назначен за генерален секретар на ФИА за автомобилната мобилност и туризма през 2023 г. и се превърна във влиятелна фигура в областта на мобилността. Той също така е е основател и главен изпълнителен директор на „Изследвания на европейските политики“ през последните повече от 25 години.

Преди последната си длъжност той е бил генерален директор на ФИА Регион I. Бангсгаард също  така е работил за Фондацията на ФИА в Лондон като директор по международните отношения.

Напускането на Скипър и Бангсгаард идва след поредица от трусове във ФИА през последните 12 месеца. В края на миналата година федерацията се раздели със спортния директор Стив Нилсен и техническия директор Тим Гос. Първият се върна на работа във ФОМ, докато Гос ще стане главен технически директор на Виза РБ до края на годината

Напускането на Нилсен и Гос напускане дойде малко това на ръководителя на Комисията на ФИА за жените в моторните спортове Дебора Майер. През февруари тази година стана ясно, че директорът по управление и регулации Пиер Кетерер и ръководителят на търговско-правните въпроси Едуард Флойд, които са участвали в преговорите по споразумението „Конкорд“ от името на ФИА, също са напуснали.

През май беше обявено, че главният изпълнителен директор на ФИА Натали Робин също напуска управителния орган. Тя беше назначена в края на 2022 г. като част от голямото преструктуриране на федерацията под ръководството на Бин Сулайем.