Начало WRC News ФИА стартира търг за доставчик на гуми в WRC

ФИА стартира търг за доставчик на гуми в WRC

322
0
гуми за WRC
снимка, Пирели

ФИА стартира търг за доставчик на гуми в WRC. Федерацията отправи покана към производителите да участват в конкурса за ексклузивен партньор на гуми на световния рали шампионат от 2025 г.

Понастоящем Пирели е ексклузивен доставчик на гуми в WRC. Италианската компания наследи Мишлен от 2021-ва, след като спечели последния търг на ФИА, провел се през 2019 г. Преди това Мишлен доставяше гуми на WRC от 2011 до 2020-та, след като дойде именно на мястото на Пирели

Последният търг на ФИА ще обхваща тригодишен период от 2025 до 2027 г. Последната година от договора съвпада с очакваното преминаване на WRC към нови технически правила.

Производителите на гуми трябва да подадат документите си до 15 септември. ФИА пък се очаква да обяви резултатите от конкурса през средата на октомври.

В кратката информация на ФИА се посочва, че участниците в търга трябва да са в състояние да докажат, че предложените от тях гуми са безопасни и надеждни. Смесите трябва да предложат еднакви спортни възможности за всички състезатели във всяка съответна техническа категория. Това важи за всички условия, които биха се срещнали по време на състезание от WRC.

Кандидатите трябва да представят минимум две спецификации на гуми за чакъл и асфалт, гума за сняг [с шипове] и зимна гума за асфалт – една с шипове (където е разрешено) и една без шипове. Тези два варианта могат да бъдат различни видове и съединения.

„Участниците в търга трябва също така да докажат, че техните продукти са с най-висока устойчивост на пробиване. Те трябва да предложат високо ниво на спортно-стратегически възможности, позволяващи различни стратегии за използване на сместа“, се казва в изявление на ФИА.

„Конкурсът за гумите в WRC трябва да бъде посветен на избора на стратегия и на това как смесите са от решаващо значение за постиженията поради постоянно променящите се условия. Не трябва да има прекомерно пробиви или износване на гумите, което води до загуба на резултати от страна на отборите.“

„Трябва да има ясна разлика между гумите за мокро и сухо. Също така трябва лесно да се види дали даден пилот е взел грешната гума и компрометира представянето си. В момента представянето на WRC е на много високо ниво. ФИА приканва участниците в търга да предложат иновативни начини за запазване на „шоуто“, но и за подобряване на цялостната безопасност.“