Начало Избрани ФИА ще преразгледа наказанието на Сайнц във вторник

ФИА ще преразгледа наказанието на Сайнц във вторник

1577
0
Карлос Сайнц
Карлос Сайнц; снимка: Ферари

ФИА ще преразгледа наказанието на Карлос Сайнц във вторник. Ръководният орган обяви и часа, в който ще изслуша молбата на Ферари, свързана със санкцията на испанския състезател в Гран при на Австралия

Сайнц получи допълнителни 5 секунди в края на надпреварата в Мелбърн заради това, че при последния рестарт удари и завъртя Фернандо Алонсо. След това имаше още инциденти, заради които състезанието отново бе спряно. Рейс контролът реши стартовият ред за последната обиколка да е от обиколката преди рестарта. Самият финален тур премина зад кола за сигурност. Тъй като колите бяха една до друга и наказанието понижи позицията на Сайнц, който от четвърти стана 12-ти. Така той си тръгна с 0 точки от надпреварата в Мелбърн.

Ферари поиска официално преразглеждане на санкцията на Сайнц в Мелбърн. Скудерията вероятно ще предостави информация от още два спорни инцидента в Гран при на Австралия. Единият от тях касаеше Пиер Гасли и Естебан Окон. Пилотите на Алпин се удариха малко след рестарта в 56-тата обиколка. След това те бяха изслушани от стюардите и не получиха наказание. В същото време комисарите на ФИА така и не разследваха случилото се между Логан Сарджънт (Уилямс) и Ник де Врис (Алфа Таури).

Днес ФИА потвърди, че Скудерията е подала петиция по член 14 от Международния спортен кодекс с искане за преразглеждане на решението на стюардите от Гран при на Австралия в документ 46. Федерацията ще проведе виртуално изслушване, за да определи дали отборът на Ферари е идентифицирал „значителен и релевантен нов елемент“, който заслужава преразглеждане на наказанието на Сайнц.

Ако Скудерията не успее да покрие този стандарт, наказанието на Сайнц няма да бъде преразгледано. В противен случай отборът ще има шанс да си върне загубените точки. Изслушването ще започне на 18 април в 8 ч. централноевропейско време

„Стюардите на Гран при на Австралия 2023 получиха писмо от Никола Томбазис. В него имаше приложена петиция на състезателя на Ферари от 6 април 2023 г. съгласно член 14 от Международния спортен кодекс на ФИА. В нея се иска преразглеждане на решение № 46 на Стюардите, взето в рамките на Гран при на Австралия 2023.

Освен това се изисква от стюардите да разгледат такова искане и да вземат решение дали е налице значителен и релевантен нов елемент (член 14. 3 от Кодекса) във връзка с решението/инцидента“.

„Пилотът(ите) и представителят(ите) на отбора трябва да се явят при стюардите за виртуално изслушване. То ще се проведе на 18 април 2023 г. в 08:00 ч. централноевропейско време.“

Наказанието на Сайнц бе коментирано доста широко. Самият испанец го определи като „най-несправедливото в живота му.“ Шефът на Ферари Фредерик Васьор също не бе доволен от решението на стюардите. Сънародникът на Сайнц Фернандо Алонсо също каза, че пилотът на Ферари е наказан прекалено сурово.