Начало Избрани ФИА ще преразгледа правилата след спорното наказание на Алонсо

ФИА ще преразгледа правилата след спорното наказание на Алонсо

2015
0
Фернандо Алонсо, Астън Мартин
Фернандо Алонсо, снимка Астън Мартин

ФИА ще преразгледа правилата след спорното наказание на Фернандо Алонсо. Санкцията на испанеца и последвалото обжалване на Астън Мартин ще накара Спортният консултативен съвет на F1 да направи подробен преглед и да анализира всички прецеденти преди следващия състезателен уикенд в Австралия.

Алонсо получи 5-секундно наказание малко след началото на Гран при на Саудитска Арабия. Пилотът на Астън Мартин не позиционира правилно своя болид на старта на състезанието по улиците на Джеда.

Двукратният световен шампион изпълни своето наказание по време на спирането си в бокса. Въпреки това обаче той получи нова санкция от 10 сек. Причината за нея бе свързана с това, че механикът в задната част е докоснал автомобила с подвижния крик преди да са минали пет секунди. Според тълкуването на стюардите, механикът е работил по автомобила на Алонсо по време на изтърпяването на наказанието

Така Алонсо загуби третото място за сметка на Джордж Ръсел. Въпреки това обаче Астън Марти реши да обжалва решението на комисарите. Британският представи кадри от други случаи, в които подобно деяние е останало ненаказано. В крайна сметка санкцията на Алонсо беше отменена, което означаваше запазване на подиума.

Сега ФИА ще разгледа всички прецеденти. Ръководният орган ще направи подробен преглед на правилата преди състезателния уикенд в Австралия.

„Искането до стюардите за преразглеждане на първоначалното решение (Документ 51) беше направено в последната обиколка на състезанието“, заяви говорител на ФИА.

„Последвалото решение на стюардите да изслушат и предоставят правото на преразглеждане от конкурента е резултат от нови доказателства относно определението за „работа по автомобила“, за които има противоречиви прецеденти. Това е разкрито от това конкретно обстоятелство.“

„Тази тема ще бъде разгледана на следващия Спортен консултативен комитет, който ще се проведе на 23 март. Освен това ФИА ще даде разяснение на отборите преди Гран при на Австралия 2023 .“

„Този отворен подход към прегледа и подобряването на  процесите е част от текущата мисия на ФИА да регулира спорта по справедлив и прозрачен начин. “

Алонсо коментира второто си наказание малко след края на състезанието. Съвсем логично, испанският ветеран беше доста критичен към ФИА за начина, по който се справи с тази ситуация. Той също така подчерта времето между извършването на нарушението и започването на разследването. Според официалните екрани за времето, длъжностните лица са започнали да разглеждат инцидента 13 минути след края на надпреварата в Джеда. Следователно решението за санкциониране на Алонсо отне още 12 минути и се случи след края на церемонията на подиума. В крайна сметка обаче наказанието на испанеца бе отменено, което означаваше, че той записа подиум №100 в кариерата си.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Fernando Alonso (@fernandoalo_oficial)