Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Алонсо: Не може да налагаш наказание 35 обиколки след самия бокс

Алонсо: Не може да налагаш наказание 35 обиколки след самия бокс

5446
0
Фернандо Алонсо
Алонсо поведе на старта в Джеда; снимка: Пирели

Фернандо Алонсо прие философски наказанието, заради което загуби своя подиум №100 в кариерата си във Формула 1. Двукратният световен шампион финишира трети в Гран при на Саудитска Арабия. След финала обаче рейс контролът му даде 10 секунди санкция. Тя бе за неправилно изпълнение на друго наказание по време на самото състезание. Първото бе наложено заради неправилно позициониране на мястото му за старта на надпреварата.

„Беше добро състезание. Наказанието не е чак толкова голяма болка. Бях на подиума, снимахме се, дадоха ми трофей, празнувах, а сега очевидно имам 3 точки по-малко – 15 вместо 12. Просто ФИА направи лошо шоу днес. Това е по-разочароващо, отколкото нашата работа. Не може да налагаш наказание за питстоп 35 обиколки след самия бокс“, коментира Алонсо

„Имаха повече от достатъчно време да ни информират за наказанието. Тогава може би щях да опитам да отворя разлика от 11 секунди спрямо колата зад мен. Това в крайна сметка не е добро шоу за феновете. Знам, че от тима се опитват да преразгледат нещата със стюардите, защото не разбираме напълно втората санкция. На мен не че ми е все едно, но вече празнувах. Така че да се прегрупираме и да погледнем към Австралия.“

„Имахме известни притеснения за Джеда след толкова силното си представяне в Бахрейн, но тук като че ли състезателното ни темпо бе дори по-добро от това на Сахир. Бяхме в състояние да контролираме Ферари, да контролираме Мерцедес. Не искам да звуча прекалено оптимистично, но нещата изглеждат добре за в бъдеще“, каза още Алонсо.

Джордж Ръсел взе подиума на Алонсо

В последните обиколки на състезанието той бе предупреден, че пилотът на Астън Мартин може да получи санкция от 5 секунди. Веднага след финала англичанинът каза, че Фернандо и екипът му са си заслужили мястото в топ 3. Той разбра, че се класира на мястото на испанеца, докато вече даваше изявления пред телевизионните камери.