Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 ФИА стои твърдо зад позицията си

ФИА стои твърдо зад позицията си

17
0

Плановете на Макс Мозли за бюджетен таван от 45 милиона евро ще бъде приложен от 2010 година, съобщиха от ФИА.

След среща в понеделник между финансовите експерти на ФИА и представители на осемте члена на ФОТА не изглеждаше да е бил постигнат някакъв явен прогрес. Но в официално съобщение от вторник ФИА казаха, че вината за непродуктивността се дължала на ФОТА.

„За нещастие, представителите на ФОТА съобщиха, че не са имали указанията да дискутират финансовия регламент за 2010 година. И действително те не бяха подготвени въобще“ – сочи официалното прессъобщение.

„В резултат на това срещата не успя да постигне целта си да намери баланс между правилата на ФИА и предложенията на ФОТА, така че да се намери компромисно решение.“

Правилата на Мозли целят редуциране на разходите на участниците във Формула 1, като се наложи бюджетен таван. Планът предоставя на частните отбори възможността да се конкурират наравно с отборите производители.

От своя страна от ФОТА искат планът на Мозли да бъде заменен от техен вариант, който включва техен собствен бюджетен таван. И тъй като не се постига съгласие в ничия полза, ФИА реши да запази посоката си на действие и да потвърди приемането на правилата за бюджетните тавани за 2010 година.

Ако отборите не решат да изоставят своите изисквания – един много невероятен сценарий – то трябва да се намери някакво решение до 19 юни, петък. Ако не се стигне до такова, отборите на Ферари, Тойота, Рено, BMW, Макларън, Ред Бул, Торо Росо и Браун GP ще бъдат изключени от списъка с отбори за 2010 година и ще бъдат заменени от нови екипи.

Съответно всичките осем члена на ФОТА изразиха готовността си да напуснат Формула 1 и да основат свой собствен шампионат с болиди.