Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 ФИА свиква извънредно заседание на Световния съвет заради Украйна

ФИА свиква извънредно заседание на Световния съвет заради Украйна

1007
0
ФИА
снимка: Спас Генев

ФИА свика извънредно заседание на Световния си съвет за автомобилен спорт (World Motor Sport Council – WMSC) заради войната в Украйна. Международната автомобилна федерация и някои от администрираните от нея шампионати вече обявиха мерки срещу надпревари в Русия вследствие на инвазията ѝ. Президентът на ФИА Мохамед бин Сулайем изпрати писмо до украинската автомобилна федерация (Federation Automobile d’Ukraine – FAU), в което я уверява в подкрепата си – своята лична и тази на ръководената от него организация. В отговора си от FAU поискаха ФИА да ограничи участието на руски и беларуски пилоти в своите шампионати.

„Свиква се извънредна среща на Световния моторспорт съвет за обсъждане на въпроси, свързани с продължаващата криза в Украйна. Подробности ще бъдат оповестени след срещата“, заяви и говорител на ФИА

Редица международни спортни организации вече предприеха мерки. Международният олимпийски комитет препоръча „международните спортни федерации, дисциплини и организатори да не канят или позволяват участието на руски и беларуски спортисти и официални лица в международни събития“. УЕФА отне финала на Шампионската лига от Санкт Петербург и го премести на Стад дьо Франс в Париж, Франция. След това ФИФА и УЕФА изхвърлиха руските национален и клубни отбори от всички международни турнири. Това означава, че Русия няма да играе плейофи за следващото световно първенство. Женският национален отбор пък се бе класирал за европейското първенство през лятото на тази година.

Европейската футболна асоциация прекрати също така спонсорския си договор с Газпром. Контрактът бе от 2012 г. и се твърдеше, че е на стойност от $40 млн. годишно. Немският клуб Шалке 04 също прекрати взаимоотношенията си с Газпром, а английският Манчестър Юнайтед – с руската авиокомпания Аерофлот.

Международната волейболна асоциация отне на Русия домакинството на турнирите на Лигата на нациите. Те трябваше да се проведат през лятото, включително с участието на България.

Във Формула 1 Хаас провежда консултации и разговори тази седмица относно съдбата на сътрудничеството си с Уралкали и пилота Никита Мазепин. От пистата Портимао в Португалия пък вече водят преговори да заемат мястото на Гран при на Русия в календара на F1.