Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 ФИА търси 12-ти отбор за Формула 1

ФИА търси 12-ти отбор за Формула 1

20
0
ФИА

Световната автомобилна федерация призовава желаещите да се запишат за участие в шампионата на Формула 1. Моля, кандидатствайте! Това е апелът, с който се търси отбор, желаещ да влезе в Гран при през 2015 или 2016 г.

„Дългосрочният интерес към шампионата ще бъде решаващ за това, кои кандидати ще бъдат избрани“, се казва в резюмето по повод кампанията за набиране на нови отбори. Новият отбор трябва да си осигури участието в Гран при поне до 2020 г.

Първото препятствие по пътя към Формула 1 разбира се е финансово. Желаещите трябва да платят такса за разглеждане на молбата им от $5000, а заявленията трябва да бъдат подадени не по-късно от 3 януари 2014 г. в секретариата на ФИА. Според обстоятелствата обаче този срок може да бъде увеличен. Следва такса за участие в конкурса от $130 хил., като след внасянето й Федерацията внимателно ще разследва кандидатите, както техните технически възможности, финансиране и опит.

Който подаде своето заявление до 3 януари 2013 г. трябва да попълни пълните формуляри за участие в конкурса до 10 февруари. Според ФИА решение може да бъде взето до 28 февруари 2014 г. Ако нито един от кандидатите не отговаря на критериите на ФИА (или просто няма кандидати), тогава мястото ще остане свободно.

На последния конкурс в началото на 2010 г. до участие бяха допуснати Испания Рейсинг, прекратила участието си в края на 2012 г., Върджин (по-късно преименувани на Маруся) и Лотус (Катерам). Интересното е, че и трите екипа не успя да запишат дори точка от 2010 г. до сега.