Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 ФИА въведе наказателни точки за пилотите и трофей за най-много полпозишъни

ФИА въведе наказателни точки за пилотите и трофей за най-много полпозишъни

240
0
ФИА

Нова точкова система за наказание на пилотите и трофей за състезателя с най-много полпозишъни са част от допълненията в спортния правилник на Формула 1 за 2014 г.

Стюардите на надпреварите ще имат право да отнемат точки от лиценза на пилотите при провинения по време на състезателния уикенд. Ако един пилот събере 12 наказателни точки, лицензът му ще бъде отнет за следващото състезание. Наказателните точки ще важат за 1 година, като ще бъдат премахнати от лиценза на пилота на 12-тия месец от налагането им.

Предложението за трофей за пилота с най-много спечелени първи места, направено по време на срещата на стратегическата група на F1, също стана част от правилата за догодина. Член 6.7 гласи, че в случай на равен брой полпозишъни, пилотът с най-много втори места ще спечели трофея, а ако все още има равенство, ще се гледа броят на третите места и т.н.

Има промяна и в санкциите за опасно излизане от бокса. Ако пилот бъде пуснат от екипа си по неправилен или опасен начин от пита по време на която и да е тренировка, стюардите могат да го накажат с преместване с толкова места назад на стартовата решетка, колкото преценят за подходящо. Ако това се случи по време на състезание, пилотът ще получи наказание преместване с 10 места назад за следващата надпревара. Ако продължи да кара в състезанието, може да бъде наложена санкция 10-секунден престой в бокса.

През 2014 г. пилотите ще имат право да използват 5 силови агрегата. В правилника са уточнени и санкциите за използване на повече от 5 броя от който и да е елемент от задвижващата система (двигател, MGU-K, MGU-H, турбокомпресор, електронен блок за управление):

– смяна на задвижваща система: пилотът трябва да стартира от питлейна

– използване на 6-ти елемент от която е да е част от силовия агрегат: преместване 10 места на стартовата решетка

– използване на 6-ти елемент от останалите части от силовия агрегат: преместване 5 места назад на грида

– използване на 7-ми елемент: преместване 10 места назад

– използване на 7-ми елемент от останалите части и т.н.: преместване 5 места назад

Ако позицията на пилота на стартовата решетка е такава, че не може да бъде изпълнено цялото наказание (например се класира 15-ти в квалификацията, а има наказание преместване с 10 места назад), остатъкът от санкцията ще важи за старта на следващата надпревара, но не и за по-следващата.

Също така спортният правилник посочва, че ФИА е избрала един доставчик на гуми на отборите от F1 до сезон 2016 включително, който е Пирели.