Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 ФИА въвежда нови правила за питовете, за да ги забави

ФИА въвежда нови правила за питовете, за да ги забави

5560
0
Макс Верстапен, бокс, питстоп
снимка: Ред Бул Контент Пуул

Нови правила за спиранията в бокса ще въведе ФИА, като целта е да се намали скоростта на питовете. Те ще влязат в сила от Гран при на Унгария. Надпреварата е последната преди лятната пауза във Формула 1 и е насрочена за 1 август.

Твърди се, че директивата е обновена вследствие на запитване към федерацията относно скоростта на приключване на питстопове от страна на няколко отбора, включително Ред Бул. Предполага се, че в процеса може да има повече автоматизирани процеси, което позволява рекордни смени. По време на уикенда във Франция Хелмут Марко се оплака, че от Мерцедес били нарочили питстоп оборудването на отбора от Милтън Кийнс за нелегално, но не уточни за какво става въпрос.

Изискванията са изброени в обновена техническа директива (TD22A). От ФИА искат да предотвратят връщане на пистата на болид преди и четирите колела да са закрепени изцяло, както и подаването на сигнал с предположение, че работата е свършена

В подробности е разяснено какъв знак трябва да се даде, когато гайката е поставена. Едва след това екипът може да пусне колата да потегли.

Според информация от различни източници изискванията се отнасят за точка 12.8.4 от техническия правилник на F1. Тя гласи: „Устройства, използвани за поставяне или премахване на гайки, трябва да са захранвани единствено от въздух под налягане или азот. Всяка сензорна система трябва да действа единствено пасивно.“

В директивата се посочва, че реакцията на механиците трябва да е над определено минимално време. Ако бъде подаден сигнал за приключване на част от процеса за под 0,15 секунди, то сензорът трябва да отчете действието като невалидно. След това се изисква повторение на работата.

Друго изискване е, че след подаване на сигнал за приключила смяна на гумите трябва да изминат 0,2 сек до разрешаването на болида да потегли от бокса.