Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 ФИА вероятно е дала слот за F1 и на румънския проект FRR

ФИА вероятно е дала слот за F1 и на румънския проект FRR

29
0
ФИА

ФИА вероятно е дала слот на проекта FRR, който е с румънски корени. Засега няма официално потвърждение от страна на федерацията, като единствено Джийн Хаас получи място в шампионата и може да дебютира в Гран при още догодина.

Световният съвет за автомобилен спорт на ФИА обяви на 11 април, че Хаас взима слот. В решението се допълва, че продължава „процес на по-нататъшно проучване на Forza Rossa” – проектът, известен и като FRR. Поради неизяснени до момента причини това продължава вече повече от шест седмици, но според добре информирани източници администриращата организация вече е взела решение, че екипът е достатъчно силен.

Твърди се, че FRR искат да се състезават от догодина. Хаас все още не е сигурен, като не изключва възможността да дебютира и през 2016 г. Румънският проект обаче бил далеч по-подреден от този на американеца – планирано е използването на задвижваща система на Рено, а автомобилът щял да бъде конструират в базата на бившия шеф на Форс Индия и Испания Рейсинг Колин Колес близо до Мюнхен.

В основата на проекта е Йон Базак. 45-годишният бивш здравен министър на Румъния има различни бизнес интереси. Той е вносител на Ферари за страната, като компанията му се казва Forza Rossa. Освен това е президент на консорциум от частни и държавни инвеститори, работещи за промотиране и представяне на Румъния с помощта на правителството. Настоящият спортен министър Габриела Сабо се е срещнала с представители на ФИА на ранен етап от преговорния процес.