Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 ФИА връща правилата за обдухването на дифузьорите към варианта им от началото...

ФИА връща правилата за обдухването на дифузьорите към варианта им от началото на уикенда

41
0
ФИА,Формула 1

ФИА върна правилата за обдухването на дифузьори при спряно подаване на газ към първоначалния им вариант, след като вчера стана ясно, че екипите с двигатели на Рено са получили разрешение да карат със значително по-отворена дроселова клапа от предварително обявените 10%.

Шефът на Макларън Мартин Уитмарш разкри по време на петъчната официална пресконференция, че за лидерите в световния шампионат от Ред Бул изискването е завишено на 50% (както и за тима на Рено). Това предизвика огромно вълнение и принуди директора на надпреварите Чарли Уайтинг да преразгледа ситуацията. В свое изявление от тази сутрин той посочва, че отново са били проведени дискусии с отборите и производителите на агрегати, вследствие на които изискванията се връщат към варианта си отпреди началото на събитието – тоест 10% максимум отворена клапа.

TD/022-11 и TD/025-11 (от англ. technical directive – технически директива – б.а.) остават според първоначалния си писмен вариант – се казва в съобщението на Уайтинг.

Минути след обявяването позицията на ФИА шефът на Ред Бул Кристиан Хорнер и техническият директор Ейдриан Нюи на бегом се отправиха към офисите на световната федерация в новия комплекс на пистата Силвърстоун. Според последните анализи биковете нямаше да загубят кой знае колко от забраната за обдухване на дифузьори при отнемане на газта, но последното развитие на ситуацията явно не ги удовлетворява.

Непрекъснатите промени превръщат всичко в сапунена опера, коментират в падока, наблюдавайки леко хаотичното поведение на официалните лица по отношение на правилата. Нещата се усложняват още повече, тъй като разрешението спрямо Мерцедес за претоварване на моторите остана в сила. Основанието на Уайтинг за това е, че всички отбори и производители на агрегати са били наясно с това още преди началото на уикенда и съответно вече не могат да възразят.