Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 ФИА забрани активните спирачни системи

ФИА забрани активните спирачни системи

457
0
Лотус

Екипите от Формула 1 са получили от ФИА писмо, с което се забранява използването на така наречената активна спирачна система или реактивно окачване. Новината съобщи снощи оперативният шеф инженер на Уилямс Марк Гилън в интернет програмата на известния мениджър и кандидат за шеф на тим Питър Уиндзор The Flying Lap.

Само преди няколко седмици от тима на Лотус Рено обявиха, че са получили разрешение за използването на иновативната разработка и последваха съобщения, че Мерцедес и Ферари също вече разработват подобни системи.

По време изпитанията за млади пилоти в края на 2011 г. Кевин Коруйс за първи път тества специалните спирачки, които станаха обект на много коментари. Ключът е в хидро-механично свързване на спирачната система с носещата щанга на предното окачване.

Основни елементи в нея са две допълнителни хидравлични цилиндърчета, разположени под главината на колелото. Те са свързани с хидравликата на спирачките. При натискане на педала налягането в тях се променя, а освен това имат връзка с трети допълнителен хидро-механичен елемент, който се намира в долната част на пренасящата усилието щанга. С промяната на налягането и количеството течност в него се променя реално дължината на щангата. Така носът не потъва при спиране, а подът и целият болид остават успоредни с асфалта. Това води до много положителни аеродинамични ефекти и по-добро темпо в обиколка от 0,5 сек.

Схема и подробности за системата има в блога на известния технически специалист и партньор на ClubS1 Крейг Скарбъро.