Начало Автомобили Fiat Chrysler оттегли предложението си за сливане с Renault

Fiat Chrysler оттегли предложението си за сливане с Renault

255
0
Fiat Chrysler Automobiles, FCA
снимка: FCA

Fiat Chrysler Automobiles (FCA) оттегли предложението си за сливане с Renault. Бордът на френския автомобилен производител се събира на два пъти (във вторник и сряда), за да обсъжда офертата. И след втората среща обаче не бе постигнато решение, тъй като представителите на френската държава поискали отлагане на гласуването. Малко след това от американско-италианската компания обявиха, че са се отказали от предложението. В изявлението се казва, че очевидно понастоящем във Франция не съществуват условия за подобна сделка.

Според информация на агенция Ройтерс става дума за действия от страна на френски политици, поискали отлагане взимането на решение с цел да спечелят пълната подкрепа на Nissan за сливането. От френското правителство, което притежава 15% от Renault, потърсиха гаранции за работните места в страната, както и изплащането на дивиденти на акционерите в компанията, каквито от FCA не са предвиждали.

Предложението на FCA стана публично известно преди десетина дни

То бе за създаването на компания, в която Fiat Chrysler и Renault да са с равни дялове. Според предварителните анализи сливането щеше да доведе от съкращаване на разходи от 5 милиарда евро годишно. Новата компания щеше да е и третия по големина автомобилен производител в света.

Френският финансов министър Бруно льо Мер бе категоричен, че участието на правителството му в разговорите с FCA е било конструктивно. Според него политическите представители постигнали споразумение с американско-италианската компания по три от четири поставени условия. Исканията са зачитане на съществуващото партньорство между Renault и Nissan, запазване на работни места във Франция, формиране на балансирана ръководна структура между Renault и Fiat и уверение, че новата компания ще работи за развитието на електрически батерии с Германия.

„Остана единствено да се постигне изричната подкрепа на Nissan”, обясни Льо Мер

Японският автомобилен производител първоначално изрази предпазлива подкрепа относно предложението. Впоследствие от компанията заявиха, че ще се въздържат от мнение, когато от френското правителство поискаха недвусмислена позиция.

Главният изпълнителен директор на Nissan Хирото Саикава заяви след срещата си миналата седмица с CEO-то на Renault Жан-Доминик Сенар, че не вижда някакви негативни аспекти от една подобна сделка. Твърди се обаче, че част от ръководството на Nissan смята, че японската компания е била пренебрегната в разговорите. Освен това сливане на FCA и Renault вероятно щеше да доведе до цялостно преразглеждане на алианса между френския автомобилен производител и Nissan.