Начало Автомобили Fiat купува останалия дял от Chrysler Group за $4,35 млрд.

Fiat купува останалия дял от Chrysler Group за $4,35 млрд.

46
0
Chrysler,Fiat,Fiat-Chrysler

Fiat подписа споразумение да купи оставащите 41,46% от Chrysler Group, които са собственост на United Auto Workers VEBA. Това е последната стъпка преди окончателното сливане на двата автомобилни производителя.

Италианската фирма обяви в самото начало на 2014 г. Очаква се сделката да бъде приключена на 20 януари.

В съществуването на всяка голяма организация и служителите й има моменти, които остават в историята. За Fiat и Chrysler постигнатото с VEBA споразумение е точно един от тези мигове – заяви Серджо Маркионе, който е главен изпълнителен директор и на двете компании.

Председателят на Fiat Джон Елкан допълни, че е очаквал с нетърпение този ден от началото на възстановяването на Chrysler през 2009 г.

Сделката ще позволи на Chrysler да избегне излизане на борсата. Fiat ще плати $1,75 млрд. при приключването й. Chrysler ще добави $1,9 млрд. чрез специални дивиденти, за да довърши прехвърлянето на дела. 700 милиона долара от тях ще бъдат изплатени на четири вноски от по $175 млн. годишно.

Сливането ще създаде още един глобален концерн в автомобилната индустрия, който ще има по-големи възможности да се бори с конкурентите си, смятат анализатори. През юни миналата година Маркионе заяви, че то ще създаде седмият по големина производител на коли в света.