Начало Автомобили Fiat придобива контролния пакет на Chrysler

Fiat придобива контролния пакет на Chrysler

75
0
Chrysler,Fiat

Италианският автомобилен концерн Fiat възнамерява да изкупи от правителството на САЩ пакета акции на Chrysler, така че още през юни ще притежава 52% от акциите на американската компания. Както съобщава (С) Reuters, италианците са уведомили Министерството на финансите, че ще използват опцията за покупка на тези акции. Стойността на сделката ще бъде обсъждана през следващите 10 работни дни и ако бъде постигнато споразумение, Fiat ще заплати за ценните книжа цена, определена от инвестиционните банки, назначени и от двете страни. След покупката на тези активи Fiat ще стане притежател на контролния пакет на Chrysler.
В настоящия момент италианците владеят 46% от американския производител. След като през миналата седмица бе направено частично погасяване на дълговете на американската компания в размер на $7,6 млрд., американското правителство остана собственик на 6,6% от акциите на Chrysler, а 1,7% се държат от канадското правителство. Вторият по големина пакет акции (40%) на компанията е собственост на американският профсъюз на работниците от автомобилната промишленост UAW.
Fiat получи първоначалните 20% и контрол върху управлението на Chrysler през 2009 г., след като американската компания премина процедура по банкрут, а в началото на 2011 г. увеличи дела си на 25%. На 12 април делът на Fiat в Chrysler Group LLC нарастна до 30%, в резултат на постигнатия от американската компания втори от трите целеви ориентира, договорени в партньорските отношения между двата автомобилни концерна. Италианците получиха автоматично петте процента след като Chrysler достигна приходи от $1,5 млрд. извън пределите на Северна Америка, а също така бе сключено дилърско споразумение, според което италианците ще реализират някои техни модели в Бразилия и Европейския съюз, в т.ч. и с търговски марки на Fiat Group Automobiles.