Начало Автомобили Fiat ще инвестира над 1 млрд. евро за нови SUV-ове на марката...

Fiat ще инвестира над 1 млрд. евро за нови SUV-ове на марката и Jeep

460
0
Fiat,лого,фиат

Fiat ще инвестира повече от 1 милиард евро в конструирането на субкомпактни SUV-ове за марките Fiat и Jeep в Италия. Решението е част от стратегията на производителя, целяща да подобри пазарната му позиция в Европа.

Решихме да преместим фокуса от масово производство и да се конкурираме в премащабирания пазар – заяви главният изпълнителен директор Серджо Маркионе в Мелфи (южна Италия), където ще се правят автомобилите. – Този завод ще е единственият в света, произвеждащ нов малък SUV за Jeep.

Плановете на Маркионе са да увеличи продажбите на по-скъпи модели, за да възроди работата на Стария континент. Автомобилният производител е под сериозен политически натиск в Италия заради критики, че се фокусира прекалено върху Chrysler Group и от това страда работата в Европа. Председателят на Fiat Джон Елкан не споделя това виждане:

Мнозина твърдят, че алиансът на Chrysler и Fiat е отнел нещо на Италия. Днес ние демонстрираме обратното. Без този съюз инвестицията в Мелфи нямаше да е възможна – заяви той в свое изявление.

Fiat възнамеряват да представят 19 произвеждани в Италия модели до 2016 г., включително 9 автомобила с марката Alfa Romeo и 6 Maserati. Производството на Стария континент трябва да се увеличи до 2 милиона коли на година за същия период. В момента се правят 1,25 млн. в рамките на 12 месеца.

Планираният модел на Jeep засега е известен като B-SUV. Той ще се предлага само като 4х4 и ще се продава в Европа, Северна Америка и Азия. Новият SUV на Fiat ще се нарича 500X и ще е част от бързо растящото портфолио на моделите 500. Той трябва да замести Sedici, който Suzuki правят за Fiat в Унгария.