Начало Лайфстайл Филмът за Сена с премиера на Сънданс

Филмът за Сена с премиера на Сънданс

65
0
Аертон Сена

Филмът за Аертон Сена, представен миналия сезон по време на уикендите за Гран при на Япония и Бразилия, бе показан на независимия фестивал Сънданс в САЩ. Това бе северноамериканска премиера за лентата, която се очаква да дойде в Европа най-рано през май тази година.

След прожекцията се появиха и първите отзиви, един от тях – в „Лос Анжелис Таймс“. Рецензията във вестника е изключително положителна, а като се има предвид, че в Америка Формула 1 далеч не е най-популярния автомобилен спорт, то това е доказателство за качествата на филма.

„Понякога един документален филм може неочаквано да те сграбчи за гърлото, без да ти дава секунда да си поемеш дъх. Точно това се случи със „Сена“. Разказан изцяло с архивни кадри, „Сена“ изобилства от великолепни състезателни битки, голяма част от тях – част от горчивото съперничество на бразилеца с френския шампион Ален Прост. Но онова, което прави филма толкова въздействащ, е забележителната страст на самия човек“, се казва в материала.

В рецензията се посочва, че британският режисьор Асиф Кападия е истинско попадение заради усещането си за драма и чувство за повествование. 104-те минути на лентата са избрани от него сред 15 000 часа архивни материали, разказващи за „философа-мистик с нерви на крадец на бижута и чувствителност на поет (плюс добър външен вид) Сена, който като цяло е забележително човешко същество“.

Резултатът от общата работа на създателите е наречен забележителен. При представянето пък изпълнителният продуцент и един от продуцентите Маниш Панди разказа, че след като изгледал филма, прочутият с железните си нерви Рон Денис (с когото Аертон печели и трите си световни титли в Макларън) плакал в продължение на 10 минути.

След това Денис седна и говори за Сена два часа. Такава е силата на този човек и на този филм – допълни Панди.