Начало Moto News FIM хомологира пистата в Аржентина за MotoGP

FIM хомологира пистата в Аржентина за MotoGP

29
0

Аржентинската писта Термас де Рио Хондо, на която тази година трябва да бъде първото състезание от MotoGP след дълго прекъсване, получи хомологация от FIM и Dorna. Експертите на двете организации одобриха съоръжението.

Аржентина ще бъде домакин на третия кръг от шампионата. За първи път в тази страна ще има старт от мотоциклетната Гран При след 1999 г.  Пистата бе инспектирана от отговорника по сигурността на трасетата към FIM бившият пилот Франко Унчиин и изпълнителният директор по местата за Гран При към Dorna Хавиер Алонсо. Собственикът на пистата Ектор Фарина каза: Много упорито работихме, за да подобрим всеки детайл от трасето и се стараехме всичко да бъде перфектно за тези, които ще дойдат на състезанието.

Пистата е много бърза и има доста особено разпределение на скоростта в отделните участъци. Сигурен съм, че състезанията тук ще бъдат интересни дори и за самите пилоти. Пистата Термас де Рио Хондо е толкова уникална, че никъде другаде по света няма подобна на нея – коментира Франко Унчини, бивш световен шампион в клас 500 куб. см за 1982 г.

Пистата е построена през 2008 г. и модифицирана през 2012-а. Дължината е 4806 м, има 14 завоя, широка е 16 м и се кара по посока на часовниковата стрелка. Трасето се намира в провинцията Сантяго дел Естеро и има места за 65 000 зрители.  

<div align=