Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Фитипалди: Пилотите във Ф1 станаха като роботи

Фитипалди: Пилотите във Ф1 станаха като роботи

202
0
Емерсон Фитипалди

Съвременните пилоти във Формула 1 са се превърнали в роботи, смята двукратният шампион Емерсон Фитипалди. Според бразилеца причината за това е, че тимовете и спонсорите се опитват да ги спират да бъдат себе си.

В момента шефовете на спорта търсят начин да подобрят имиджа на състезателите и да ги направят отново герои като част от мерките за подобряване на шоуто в Гран при. В тази връзка Фитипалди коментира, че начинът, по който пилотите се изявяват пред медиите, далеч не е идеален.

„Ако има една дума, която да им е позволена, тя трябва да бъде свобода, заяви Емерсон пред motorsport.com. – В САЩ всеки говори за свобода на словото. Ако караш за Ферари например, преди пресконференцията ще ти кажат: Не можех да казваш това или не трябва да казваш онова. Глупаво е. Робот ли съм? Или съм личност. Това е нещо, което липсва.”

Според последното допитване до феновете, 86% от тях смятат, че пилотите трябва да бъдат по-отворени и по-честни. Фитипалди смята, че за това си поведение не трябва да бъдат обвинявани състезателите, защото до ситуацията се стига заради тези, които се опитват да ги контролират.

„На Розберг трябва да бъде позволено да каже: О човече, Мерцедес провалиха състезанието ми днес с техните решения, тези проклети момчета. Те трябва да имат свободата да кажат всичко. Вместо това те сядат и когато ги попиташ как беше състезанието, те просто казват „добре”. Системата е сбъркана, а не те. Трябва да има по-добро взаимодействие между публиката и пилотите.”