Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Флагът на италианската военна флота върху Ферари F2012 се оказа проблем

Флагът на италианската военна флота върху Ферари F2012 се оказа проблем

78
0
Фернандо Алонсо

Наличието на флага на италианската военна флота върху Ферари F2012 този уикенд се оказа проблем. Индийските власти реагираха остро на жеста, тъй като двете държави все още са в конфликт относно двама обвинени в убийство моряци, застреляли индийски рибари в началото на годината.

В първоначалното си съобщение относно флага Ферари посочиха, че се надяват Италия и Индия скоро да стигнат до решение на проблема. Конкретна подкрепа за моряците не бе оповестена. На пистата Буд Интернешънъл обаче се обсъжда дали това не може да се тълкува като политическо насочено съобщение, особено вследствие изявленията на президента на Скудерията Лука ди Монтедземоло и италианския външен министър Джулио Терци.

Това е приносът, който Ферари могат да имат в тази история – заяви маркизът пред Sky Tg24.

Министърът добави, че жестът е показателен за подкрепата към моряците от цялата страна.

Шефът на Ферари във Формула 1 Стефано Доменикали отказа да коментира въпроса по време на петъчната пресконференция, но отборът му може да има сериозни неприятности, ако флагът върху колите наистина бъде приет за политическа демонстрация. В устава на ФИА изрично е посочено, че федерацията не упражнява расова, политическа или религиозна дискриминация в действията си.

Ферари пуснаха още едно кратко съобщение след сблъсъка, което гласи:

– Флагът на италианския флот на автомобилите на Ферари по време на Гран при на Индия е признание към една от изключителните ни национални институции. При цялото ни уважение към индийските власти, Ферари желае да уточни, че инициативата няма политически характер и не бива да бъде възприемана по този начин.

През 2006 г. стана политически скандал, след като трофеите в Турция бяха връчени от Мехмед Али Талат – той бе представен като президент на Северен Кипър, държава, която е призната единствено от Турция. ФИА наложи на организаторите глоба от 5 млн. долара, впоследствие намалена при обжалването наполовина.