Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Фолксваген използва F1 технология за следващото предизвикателство пред ID. R

Фолксваген използва F1 технология за следващото предизвикателство пред ID. R

2444
0
Фолксваген ID. R
снимка: Фолксваген Моторспорт

Фолксваген си постави ново предизвикателство с ID. R за 2019 г., след като през 2018-а покори легендарното изкачване Пайкс Пийк. Този път екипът ще атакува пистата Нюрбургринг-Нордшлайфе – автомобилът ще върви на пълна газ вместо да превзема безброй завои. Новата задача обаче означава развитие в посока подобрение аеродинамиката на колата.

„Нордшлайфе е с почти идентична дължина на Пайкс Пийк – около 20-ина километра, но представлява напълно различно предизвикателство в сравнение с планинското изкачване”, обяснява техническият шеф на Фолксваген Моторспорт Франсоа-Ксавие Дьомезон. „В САЩ всичко опираше до максимално аеродинамично притискане. На Нюрбургринг обаче скоростите са далеч по-високи и затова максимално ефективното използване на батерията е много по-важно спрямо аеродинамичната конфигурация.”

Друг фактор е, че въздухът в планините Айфел е много по-различен от този на Пайкс Пийк. Надморската височина е 600 метра, докато връхната точка на планинското изкачване е на 4302 метра над морското равнище.

Ерве Дешипре, Фолксваген ID. R
снимка: Фолксваген Моторспорт

„Това води до напълно различни данни по отношение поведението на аерокомпонентите”, споделя отговорният за аеродинамиката на ID. R инженер Ерве Дешипре

За да напаснат максимално ID. R към пистата, от Фолксваген Моторспорт са адаптирали пода на колата. Спойлерът отпред е нов, както и задното крило – то ще е значително по-ниско от използвания на Пайкс Пийк вариант. Конструкцията на задната част трябва да дава достатъчно високо аеропритискане в среднобързите и бързи завои на Нюрбургринг, където кривите са 73!

Фолксваген ID. R
снимка: Фолксваген Моторспорт

За да се намали допълнително челното съпротивление в отделни сектори, Фолксваген ще използва и познатата от Формула 1 Drag Reduction System (DRS)

В Гран при системата подпомага изпреварванията по време на надпревари. ID. R няма да се състезава с други коли, но подвижният елемент на задното крило ще се отваря с цел по-високо ниво на съхранение на наличната енергия.

„Разликата в аеропритискането при отворено и затворено крило е около 20%”, споделя Дешипре.

DRS-ът ще е от особено значение, когато ID. R стигне в края на обиколката до трикилометровата права Дьотингер Хьое.

„С отворен DRS на колата й е нужна по-малко енергия, за да премине цялата права с максимална скорост. Освен това ID. R достига най-високата скорост по-бързо и с по-нисък разход на енергия”, допълва Дешипре.

Тъй като автомобилът е с електрическо задвижване, се изискват и по-малко отвори за охлаждане. Това също допринася за подобрението на аеродинамиката.

Както и по време на подготовката за Пайкс Пийк, Фолксваген тества колата в аеродинамичен тунел. Първоначалните изпитания бяха с модел 1:2. Следващата стъпка е работа с пълноразмерна кола.

Моторспорт отделът на компанията от Волфсбург се възползва максимално и от предимствата на 3D принтирането, за да тества колкото се може повече варианти на отделните компоненти. Резултатът е, че сложни елементи могат да се появят в кратки срокове и при сериозно намалени разходи. Дешипре дава пример: „Такива са дефлекторите пред задните колела, които оптимизират въздушния поток в тази част от колата.”

Настоящият рекорд за обиколка на 20,832-километровия Нюрбургринг-Нордшлайфе на автомобил с електрическо задвижване е 6:45.9 минути. ID. R има ясно поставена задача: да подобри това постижение.