Начало Автомобили Фолксваген искат да увеличат дяла си в Порше до 49,9%

Фолксваген искат да увеличат дяла си в Порше до 49,9%

34
0

Първоначално в договора между Фолксваген и Порше бе записано, че VW ще закупят 42% от Порше. Сега обаче апетитите на „компанията за народни автомобили“ явно са се увеличили, тъй като тя вече иска 49,9% от производителя на спортни автомобили. Това, разбира се, би поставило в много по-изгодна позиция VW, ако те решат впоследствие да закупят пълния пакет от акции на Порше след планираното сливане през 2011-та година.

В момента двете компании вече си сътрудничат в производството на определени модели. Кайен и Туарег например се произвеждат в една и съща фабрика, а Порше пък използват двигатели на VW Груп, като например 3,6-литровия V6 мотор. Също така Фолксваген доставят купетата както зa Панамера, така и за Кайен.

Това разбира се е напълно разбираемо, особено в период на икономическа криза, а и определено води до по-добра производителност. Шефът на VW – Мартин Винтеркорн твърди, че Порше могат да продават по 150 000 автомобила годишно през 2013, което е почти двойно повече, от продадените от тях бройки през миналата година.

В момента Фолксваген е най-големият автопроизводител в света и вторият по големина автомобилен концерн в света след Дженерал Моторс.