Начало Рали Фолксваген може да променят целите си за сезон 2013 г. след третата...

Фолксваген може да променят целите си за сезон 2013 г. след третата си победа

17
0
Себастиен Ожие

Трета поредна победа за 2013 г. спечели Себастиен Ожие, триумфирайки в Португалия (четвърти кръг от световния шампионат). Французинът увеличи сериозно аванса си в генералното класиране – той вече има 102 точки, с 54 повече от втория в подреждането Мико Хирвонен (Ситроен).

Ожие бе все още болен и така и не се възстанови до финала от нападналия го вирус, заради който обясни, че енергийното му ниво пада около 10 километра след старта на всяка отсечка. Технически проблем го стресна в началото на последния ден, но в крайна сметка 29-годишният пилот издържа до финала и триумфира с почти минута пред Хирвонен. Освен това за трети пореден път взе максимум точки от рали, тъй като спечели и пауърстейджа.

Не е за вярване – бе първият коментар на Себастиен след финала. – Беше истинска въртележка тук в Португалия! Невероятно съм щастлив от победата. Първо ме нападна болест, след това отсечките бяха направо брутални и колата стигна върха на възможностите си. Когато се появи проблемът в последния ден, си помислих: „Това е, Себ. Ралито приключи.“ За щастие стигнахме до сервиза и момчетата там свършиха фантастична работа. Мисля, че наистина заслужихме победата. Състезанието бе невероятно сложно и трудно – за автомобила, за целия отбор и особено за мен. При пристигането ми в Португалия в понеделник вечер не бях сигурен изобщо дали ще успея да стартирам. Непрекъснато се чувствах изморен, нямах никаква енергия. По-късно успявах да блокирам това състояние за известно време, докато карах, тъй като тогава приливът на адреналин е сериозен. Но със сигурност не се чувствах в топформа. За щастие състоянието ми се подобри значително през последните два дни. Сега ще се постарая да си почина колкото мога по-добре и да събера сили за Аржентина – допълни Себастиен.

Моторспорт директорът на Фолксваген Йост Капито отбеляза, че рали Португалия бе истински тест за отбора, колата и пилотите.

В началото видяхме, че Поло R WRC и съперниците Форд и Ситроен са с подобна скорост. Първи, трети и шести (за Андреас Микелсен) обаче е невероятен екипен резултат, за който трябва да благодарим на пилотите си. Инженерите и механиците ни получават огромни комплименти, тъй кат свършиха великолепна работа и ни осигуриха трета победа въпреки някои проблеми във все още чисто новия ни автомобил. Гордея се с целия отбор. По отношение на темпото сме сред най-бързите и изглежда успяваме да накараме съперниците си да сбъркат, без ние самите да допускаме грешки. Имайки това предвид, може наистина да променим целите си за този сезон – допълни Капито.