Начало Други Фолксваген ще отбележат 50-ата годишнина на Формула V в 24 часа на...

Фолксваген ще отбележат 50-ата годишнина на Формула V в 24 часа на Дайтона

138
0
Формула Супер V

Формула V ще празнува рожден ден по време на 24 часа на Дайтона този уикенд (24-27 януари). 50 години след първото официално си състезание сериите с едноместни състезателни на Фолксваген се връщат на родното си място. Случая ще бъде отбелязан подобаващо с присъствието на сериозен брой пилоти, участвали в първенството, които в наши дни са истински легенди и звезди на автомобилния спорт – сред тях са победителят в Инди 500 Ари Люендайк, Майкъл Андрети, бившите звезди от DTM и други категории Ханс-Йоахим Щук, принц Леополд от Бавария, рали иконата Марку Ален и т.н.

Фолксваген има сериозни успехи в автомобилния спорт. Подпомагането на млади таланти обаче винаги е било на особено високо ниво – коментира моторспорт директорът на концерна Йост Капито. – Преди 50 години Формула V бе пионер в тази област. Състезанията от тези серии бяха първите стъпки на пилоти, превърнали се в легенди. Мнозина от тях ще присъстват на Дайтона, където е започнало всичко. Наистина нямам търпение за това събиране.

Първата надпревара от Формула V се състои на Дайтона Спийдуей през август 1963 г. Колите са с шаси на Фолксваген Бийтъл, 1,2-литров двигател с 40 к.с. На 4 юли 1965 г. първенството прави европейски дебют в Германия пред 50 000 зрители на Норисринг в Нюрнберг. Това е само началото на една много успешна история, към която от 1971 г. се добавят и сериите Формула Супер V.

Сред започналите кариерите си в автомобилния спорт пилоти в различните Формула V шампионати са носителите на короната в F1 Ники Лауда, Нелсън Пике, Емерсон Фитипалди, Йохен Ринд, Кеке Розберг. Сред звездите личат още имената на победителите от Льо Ман Ван Ленеп, Хелмут Марко, Йохен Мас.

На Дайтона най-добрите състезателни коли Формула V от Европа и САЩ ще направят почетна обиколка преди старта на легендарното 24-часово състезание, а в техните кокпити ще са героите от най-хубавите дни на сериите.