Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 „Форбс“: Състоянието на Волф се е увеличило с 60%. Мерцедес F1 струва...

„Форбс“: Състоянието на Волф се е увеличило с 60%. Мерцедес F1 струва $3,8 млрд., Ферари – $3,9 млрд.

2718
0
Тото Волф
Тото Волф; снимка: Мерцедес

Състоянието на Тото Волф се е увеличило с 60% за броени месеци. 51-годишният австриец се появи тази година за първи път в класацията на списание „Форбс“ на най-богатите хора в света. Тогава личното състояние на шефа на Мерцедес във Формула 1 бе оценено на $1 млрд. В момента изданието твърди, че Волф вече притежава $1,6 млрд. Увеличението идва от оценката на екипа от Бракли. Според подреждането Мерцедес F1 струва $3,8 млрд. Начело в тази класация отново е Ферари – $3,9 млрд. Проучване на италиански специализиран италиански сайт скоро оповести стойности, които са различни от тези на „Форбс“, но подреждането е почти същото.

От изданието посочват, че стойността на отборите от Формула 1 се е покачила драстично в сравнение с последната оценка, правена от тях. Тя е от 2019 г. Тогава само Ферари и Мерцедес са оценени на над 1 милиард долара (съответно $1,350 млрд. и $1,015 млрд.). Тогава само 4 екипа не са на минус след пресмятане на разходите и оперативните бюджети. Средната стойност на отбор от F1 според „Форбс“ преди близо 4 години е около $500 млн., а понастоящем – $1,88 млрд!

В сегашната класация Ферари е начело с оценка $3,9 млрд. Следва Мерцедес – $3,8 млрд. Ред Бул се оценява на $2,6 млрд. Само Алфа Ромео, Хаас и Уилямс са с оценка под 1 милиард долара

Тото Волф притежава 33,3% от екипа на Мерцедес в F1 заедно с Даймлер и ИНЕОС. Собствеността е разделена по равно на три. От там идва и скокът в личното състояние на австриеца, който ръководи тима от Бракли от началото на 2013 г.

Волф даде интервю за „Форбс“ през май, в което каза, че би се отказал от пари, за да постига тимът на Мерцедес отново успехи в Гран при.

„Бих се отказал от всяко пени от печалбата, за да печелим. Ако трябва да избирам между финансов и спортен успех всеки ден от седмицата, всеки ден от годината ще избирам спортния“, заяви Волф.