Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Форс Индия под заплахата да не участва в Белгия

Форс Индия под заплахата да не участва в Белгия

46
0
Серхио Перес

Форс Индия е под заплахата да не участва в Гран при на Белгия на Спа идния уикенд заради неяснотата около правния статус на отбора. Тимът влезе във фалит с решение на Върховния съд в Лондон преди Гран при на Унгария в края на юли и като синдик бе назначена компанията FRP Advisory.

Седмица по-късно консорциум, воден от канадския бизнесмен Лорънс Строл закупи тима. Но заради правните проблеми на най-големите акционери в него – Виджай Маля и Субрата Рой, за да се приключи сделката по купуването бе нужно съгласието на 13 индийски банки, към които двамата имат големи задължения.

Това съгласие не е било получено навреме, което означава, че сделката е била приключена като продажба на активи и Строл е придобил цялото оборудване на тима, но не и правото на участие на досегашния отбор с име Сахара Форс Индия. А това означава, че за да участва в бъдеще, тимът трябва да се състезава като изцяло нов такъв.

Последното обаче би означавало загубата на всички точки от сезона досега и получаването на значително по-малко пари от FOM през следващите няколко години заради липсата на участие на новия тим в спорта в 2 от последните 3 сезона. И това може да откаже тимът от Гран при на този етап.

Според информация на Racefans.net, за да се усложни ситуацията още повече, руската компания Uralkali на Дмитри Мазепин може да се обърне към Върховния съд във Великобритания с искане да се разследва процеса на придобиване на Форс Индия от консорциума на Строл. Uralkali също имаше оферта за закупуване на тима, но тя бе отхвърлена.