Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Форс Индия VJM04 представен онлайн

Форс Индия VJM04 представен онлайн

59
0
VJM04

Новият болид на Форс Индия VJM04 бе представен онлайн. Тимът имаше технически проблеми, които забавиха нещата около половин час, но в крайна сметка появата на колата се състоя.

VJM04 е еволюция на VJM03 – всичко научено през миналата година е вложено в този автомобил, който обаче все още не е нещо радикално, признаха от тима. Най-големите промени са в аеродинамиката, върху която е работено с цел възстановяване на загубеното от забраната на двойните дифузьори аеропритискане. Отборът ползва KERS-а на Мерцедес, като системата не е предизвикала проблеми и е внедрена почти без компромиси по шасито.

Миналата година бяхме седми в подреждането при конструкторите, но винаги искаме да се подобряваме, амбицията ни да напреднем в подреждането – заяви оперативният директор Отмар Шафнауер. – Целта ни е пето място, а за да постигнем това трябва да печелим точки от самото начало. Необходимо е силно развитие и такова вече планирано, като най-сериозната му част ще стартира в началото на европейските надпревари. Имаме потенциала да водим битка по-напред в колоната и според нас подиум или два са напълно постижими.

Екипите в челото разполагат с повече ресурси и многоброен персонал, но във Форс Индия са сигурни, че подобрените им методи на работа и отдадеността им са достатъчни, за да направят още една стъпка напред, обясни още Шафнауер.

Имаме сила и дълбочина в техническия си екип. Много от хората в него са от дълго време с отбора, промотирани са постепенно, а други са дошли по-скоро. Но всички заедно създадохме чудесна механика на новата кола, а за да се справим с всички задачи увеличихме броя на персонала в аеродинамичния департамент. Всичко това са позитивни промени, които ще ни помогнат да напреднем – допълни той.

Адриан Сутил вече е познато лице в падока и започва петия си сезон с отбора, като определено смята това за свое предимство.

Вече познавам всички хора, процедурите и т.н., а това ми позволява да се съсредоточа върху извличане максимума от колата. Изградих чудесна връзка с рейс инженера си – заедно сме от идването ми в отбора – обясни немският пилот. – Винаги съм щастлив, когато има някакви интересни промени, а настоящите са с цел улесняване на изпреварванията. Би трябвало да ни е по-лесно с KERS-а на Мерцедес. Има куп неща, които трябва да изпробваме, но определено би трябвало да видим повече задминавания тази година.

Пол ди Реста дебютира за екипа този сезон. Миналогодишният трети пилот на Форс Индия и шампион в немския шампионат за туристически автомобили DTM получи дългоочакваното своеобразно повишение и ще се бори с пилоти, които познава от малките формули.

Настоящето е много вълнуващо време за мен, тъй като амбицията ми да стана пилот във Формула 1 е от много отдавна. Надявам се да прогресирам сега и да се подобрявам. Надявам се и да изградим стабилно бъдеще в дългосрочен план с отбора на Форс Индия. Трябва да сме позитивно настроени, а и амбициите ни са повишени спрямо миналия сезон – сподели Ди Реста.

На презентацията присъстваше и новият трети състезател на тима Нико Хюлкенберг. Германецът провежда тестове миналата седмица във Валенсия с VJM03, събирайки информация за гумите на Пирели. Той ще кара в петъчните свободни тренировки и ще прави изпитания в симулатора на тима.