Начало Други Ford обяви пилотите за GT в световния шампионат за издръжливост

Ford обяви пилотите за GT в световния шампионат за издръжливост

61
0
Ford GT

Ford обяви четирима пилоти, с които марката се връща в легендарната надпревара 24 часа на Льо Ман и Световния шампионат за издръжливост (WEC) през 2016 г. Това са Анди Приоул, Щефан Мюке, Марино Франкити и Оливие Пла, които подписаха договори за двете коли Ford GT.

Шест месеца, след като производителя официално обяви, че се връща в световния моторспорт и по-точно в WEC и 24 часа на Льо Ман, Ford обяви и опитните европейски пилоти, които ще се включат в амбициозния проект. GT ще направи състезателен дебют този месец в 24 часа на Дайтона, преди двете коли да се включат в американския шампионат за спортни автомобили и в WEC. Подразбира се, че всички 4 коли ще бъдат заявени в клас GTE Pro на 24 часа на Льо Ман по случай 50-годишнината, откакто Ford постигна неверотния си успех от 1-о, 2-о и 3-о място, като се изправи срещу Porsche, Ferrari, Corvette и Aston Martin.

От четиримата пилоти, Мюке и Франкити имат най-много опит на ниво GT, като и двамата са карали в световния шампионат за спортни коли. Пла получава договор за пълен сезон от Ford, след като има епизодични изяви с Nissan при разработката на прототипа за LMP1. Приоул също ще кара за първи път пълен сезон при спортните автомобили, като вече се утвърди като звезда и един от най-успешните пилоти в света в шампионатите на туристическите автомобили.

Мюке ще бъде първият от четиримата, който ще седне зад волана на Ford GT по време на състезанието в Дайтона, където ще бъде съотборник на Ричард Уестбрук и Райън Бриско в едната кола, а в другата са Дирк Мюлер, Джой Хенд и тестовият пилот на Williams F1 Ланс Щрол.