Начало Избрани Форд нито потвърди, нито отрече слуховете за завръщане в F1

Форд нито потвърди, нито отрече слуховете за завръщане в F1

813
0
Форд емблема
снимка, Форд

Форд нито потвърди, нито отрече слуховете за завръщане в F1. Според информация на различни източници, американският производител проявява интерес към световния шампионат и може отново да се включи в бъдеще.

В момента F1 се намира в много вълнуващи времена. Шампионатът се радва на популярност, която чупи всички рекорди.

През последните САЩ е особено плодотворен пазар за разширяването на F1. Доказателство за това е увеличаването на броя на кръговете в страна от Северна Америка на три. Догодина керванът на световния шампионат Остин, Маями и Лас Вегас. Надпреварата по улиците на „Града на греха“ се връща в графика на спорта след повече от 40-годишно отсъствие. Този път надпреварата ще се проведе на чисто нова улична писта, която минава през булеварда Лас Вегас Стрип. Събитието ще се проведе в събота, което е първи подобен случай за F1 от поне 40 години. Освен това, Гран при на Лас Вегас ще бъде на изкуствено осветление.

Както бе съобщено по-рано, резкият ръст на интереса в САЩ е бил взет под внимание от ръководството на Форд. Макар че не се интересуват от създаването на собствен задвижващ агрегат или ръководене на заводски отбор, както преди случаят с Ягуар в периода 2000-2004 г. се говори, че американците разглеждат възможно сътрудничество с Ред Бул. Работата между двете компании би била полезна най-вече от маркетингова гледа точка. В момента логото на австрийската компания за енергийни напитки присъства върху автомобилите Форд Пума Rally1, които са подготвени от М-Спорт.

Преди време Ред Бул бе близо до партньорство с Порше. В крайна сметка усилията на германският производител да обедини усилията си с екипа от Милтън Кийнс се провалиха с гръм и трясък. Причината за това е желанието на Порше да придобие голям дял в Ред Бул Технолъджис.

Междувременно случат с Форд се очаква да бъде по-различен. Американците едва ли ще искат дял в австрийската компания и едва ли ще имат толкова пряк принос в бъдещия силов агрегат, произведен в Ред Бул Пауъртрейнс.

Наскоро глобалният директор на Ford Performance Motorsports Марк Ръшбрук коментира темата дали американският производител може да се върне в F1 под някаква форма. Той заяви, че в момента марката иска да запази фокуса върху НАСКАР а не да се занимава със „спекулациите“ за подновяване на участието в F1. Най-интересното е, че американецът нито потвърди, нито отрече слуховете за евентуална работа с Ред Бул.

„Очевидно сме тук, за да говорим за НАСКАР и да се фокусираме единствено върху НАСКАР. Със сигурност имаше много спекулации, но ние няма да коментираме абсолютно нищо“, заяви Ръшбрук.