Начало Избрани Ред Бул може да върне Форд в F1

Ред Бул може да върне Форд в F1

2129
0
Ред Бул и Форд
снимка, Форд

Ред Бул може да върне Форд в F1. Според последните слухове, американският производител изненадващо отново може да се появи най-високото ниво на моторните спортове с екипа от Милтън Кийнс. Вероятността да се случи подобно нещо е когато влязат в сила новите правила за двигателите през 2026 г.

Ред Бул доминира спорта след началото на сезон 2022. Въпреки това, австрийският отбор все още няма сигурен доставчик на задвижващи системи след сезон 2025. Екипът трябва да разполага със собствена програма за двигатели, която носи името Ред Бул Пауъртрейнс и е разположена до базата на тима в Милтън Кийнс. От друга страна, д-р Хелмут Марко заяви, че иска неговият отбор да си партнира с някой производител, тъй като няма как да създаде електрическата част от бъдещото задвижване.

Един от вариантите за Ред Бул бе Порше. Двете компании водиха дълги преговори, които в крайна сметка не доведоха до споразумение. Причината за това е нежеланието на Кристиан Хорнер и д-р Марко да предоставят част от управлението на своя екип на германски производител.

Друга опция бе продължаване на партньорството с Хонда. Японският производител се оттегли от F1 в края на сезон 2021, но продължава да произвежда двигатели за екипите на Ред Бул и Алфа Таури. Наскоро от Хонда проявиха интерес към новите технически правила за силовите агрегати. Японците дори проучват възможността да се върнат в спорта като собствен производител. Ако това се случи, японците най-вероятно ще прекратят работата си с Ред Бул.

По този начин Червените бикове може да се обърнат към Форд. Американският автомобилен гигант има богата история в F1 през миналия век. Последното участие на Форд е с екипа на Ягуар в периода 2000-2004 г. След това екипът е продаден именно на Ред Бул. Форд също така спонсорираше силовите агрегати на Косуърт, които се използваха от екипа на Джордан.

Оттогава „Синият овал“ не проявява толкова голям интерес към спорта. Но от друга страна, разрастването на F1 в САЩ може би са накарали американците да променят позицията си.

За момента не изглежда Форд да има желание да се включи във финансирането на пълен заводски отбор или производството на собствен силов агрегат. Според различни източници, един от проучваните пътища е свързване с отбора на Ред Бул. Австрийската компания иска да произвежда собствени задвижващи системи през сезон 2026. Но въпреки това тя е отворена за интерес от страна на други производители, които биха искали да се свържат с нея. Вариантите са Ред Бул да получи спонсорство или техническа помощ.

Форд и Ред Бул вече имат съвместна работа в световния рали шампионат. Компанията за енергийни напитки спонсорира екипа на М-Спорт, който използва автомобили Форд Пума Rally1. Преди това Ред Бул спонсорираше британския екип в периода 2017-2018 г.

Предполага се, че предпочитанията на Форд път са много различни от този на Порше. Германците искаха част от управлението на отбора от Милтън Кийнс, както и да закупят голям дял от акциите на екипа.

Същевременно във Форд едва ли ще се интересуват от официална собственост на Ред Бул. Американският производител може да остави Ред Бул да отговаря за техническото развитие на задвижващия агрегат, макар да има възможност да предложи помощ в областите, в които има опит.

Участието на Форд може да бъде по-скоро свързано с маркетинга и присъствието в F1. Американците ще се възползват от участието си във Формула 1. Същевременно Ред Бул ще спечели от допълнителното признание на връзката си с Форд.