Начало Автомобили Ford Otosan ще инвестира €490 млн. в румънския завод на Ford

Ford Otosan ще инвестира €490 млн. в румънския завод на Ford

1852
0
Ford Craiova
заводът на Ford в Крайова, Румъния; снимка: Ford

Ford прехвърли собствеността на румънския си завод в Крайова на Ford Otosan, за да ускори трансформацията към изцяло електрическо бъдеще в Европа.

Ford Otosan е съвместното предприятие на Ford, в което Ford и Koç Holding са мажоритарни акционери и е едно от най-дългогодишните и успешни съвместни предприятия в световната автомобилна индустрия.

Съчетавайки производствената мощ на завода в Крайова с богатия опит на Ford Otosan в проектирането, инженеринга и производството на търговски автомобили, заводът ще има ключова роля в плановете на Ford за ръст и електрификация на лекотоварните автомобили в Европа.

Ford Otosan планира да инвестира 490 млн. евро в завода през следващите три години, за да разшири производството и да превърне завода в ключов фактор за Ford по пътя към електрификация в Европа.

Следващото поколение на ван и комби Transit Courier, проектирано и разработено от Ford Otosan, ще се произвежда в Крайова с очакван старт на продажбите през 2023 г., а електрическите версии на модела ще влязат в производство през 2024 г.

Завода в Крайова ще продължи да произвежда най-продавания европейски пътнически автомобил Ford Puma и ще стартира производството на новия изцяло електрически Ford Puma през 2024 г.

Ford също така преустройва производствените линии на завода си в Кьолн, Германия, за да произвежда електрически пътнически автомобили от 2023 г., като стойността на проекта е 2 млрд. долара.

Само преди няколко дни Ford потвърди, че е избрал завода си във Валенсия, Испания, за предпочитано място за сглобяване на автомобили, базирани на следващо поколение архитектура за електрически автомобили. След одобрение, заводът във Валенсия ще може да произвежда революционни електрически и свързани автомобили от края на това десетилетие.

До 2026 г. Ford в Европа планира продажби на 600 000 електромобила годишно, подкрепяйки глобалната си цел за годишно производство от над 2 милиона електромобила до 2026 г.

Ford официално пое завода в Крайова преди 14 години, инвестирайки 2 млрд. долара и превръщайки го в най-модерна производствена база на компанията.

Споразумението ще засили позицията на Ford Otosan като най-големия производител на лекотоварни автомобили в Европа и ще разшири дейността на компанията в международен план, за да създаде устойчива стойност за своите акционери. С добавянето на завода в Крайова общият годишен производствен капацитет на Ford Otosan ще надхвърли 900 000 автомобила.