Начало Автомобилни новини Ford Performance представи Ford GT Heritage Edition

Ford Performance представи Ford GT Heritage Edition

610
0
2021 Ford GT Heritage Edition
2021 Ford GT Heritage Edition

Ford GT е единствената американска суперкола, печелила състезанието „24-те часа на Льо Ман” в Европа. За да отпразнува подобаващо през 2021 г. годишнината от това върхово историческо постижение, Ford днес ѝ посвещава две премиери – първия юбилеен модел Ford GT Heritage Edition, вдъхновен от оригиналния победител на състезанието за издръжливост „24-те часа на Дайтона“ през 1966 г., както и изцяло нов пакет от Ford GT Studio Collection, предлагащ още повече ексклузивност и уникалност на дизайна. Двете новини от Ford GT бяха акцентите на финала на автомобилната седмица „Petersen Car Week“, която се състоя в YouTube канала на музея между 13 и 18 август 2020. Виртуалното събитие включваше 25 часа оригинално съдържание от производители и ентусиасти, заедно с автомобилно колекционерство и аукциони.

Първият модел от лимитираната серия Ford GT Heritage Edition, вдъхновена от Дайтона

Най-новата версия Heritage Edition се присъединява към историческото семейство от суперкари, Ford GT, в чест на победата през 1966 г. на състезанието в Дайтона. На него Ford постигна първата си победа за 24-часова издръжливост, показана и във филма от 2019 г. „Ford v Ferrari” – или „Le Mans’66“, както е известен в Европа. У нас филмът бе разпространен със заглавие „Пълно ускорение“. Кен Майлс и Лойд Руби повеждат на Дайтона доминация на Ford с 1-2-3-5, стартирайки вълшебния сезон за Ford GT40 MK II, с допълнителните победи 1-2-3 на Себринг и Льо Ман. Победата на Майлс и Руби на Дайтона е първата заплаха към доминацията на Ferrari в спортни състезания. Тя представлява повратна точка в състезателната програма на Ford GT.

Настоящото специално издание на Ford GT е първото, препращащо визуално към екстериора на автомобила за състезание, различно от историческия Льо Ман

То е вдъхновено от дръзкия екстериор на изключителния Ford GT40 MK II от 1966 г. Издържан е в бяло, черно и червено. При сегашния Ford GT Heritage Edition 2021 се използва отличителният специален бял лак Frozen White. Лакът е комбиниран в страхотен контраст със силно подчертаните и ясно видими, структурирани карбонови влакна.

Асиметричните акценти на червения лак Race Red върху предния капак и ръба на покрива, страничната врата на водача и под задното крило допълват отличителната визия. Изпъкналите въглеродни влакна оформят кръглата графика на номера 98 и кореспондират с лекотата на суперкара. Уникалните графики на Ford на долните панели в задната четвърт, плюс еднокомпонентните 20-инчови алуминиеви джанти в златистия цвят Heritage Gold, съчетани с лакирания червен моноблок спирачен апарат Brembo, допълват тази нова визия.

Интериорът също се отличава с уникални елементи и драматичен контраст. Той е постигнат чрез комбинацията от черен велур Alcantara®, обвиващ инструменталния панел и волана, с червен – за седалките, както и множество акценти в същия цвят.

За клиентите, които търсят още по-смел външен вид, опционалният пакет за надграждане на Heritage Edition включва 20-инчови експонирани джанти от въглеродни влакна с уникален гланц, червено боядисан вътрешен акцент, лакирани в черно моноблокови спирачни накрайници и ясно изразен надпис „Brembo“ в червено.

Напълно нова колекция от Ford GT Studio

Ford Performance също предлага специална колекция Ford GT Studio Collection. Това е изцяло нов графичен пакет с адаптивни цветове, подчертаващ ключовите стилистични елементи, включително функционалните охлаждащите отвори, които помагат на 2021 Ford GT да достави всичките си 660 конски сили по време на най-напрегнатите и горещи сесии на пистата.

Уникалният екстериорен графичен пакет е роден от дизайнерска колаборация между Ford Performance и производителя на Ford GT, Multimatic. Сериозен принос има шеф дизайнерът Гарен Никосян, който е работил по програмата Ford GT от създаването ѝ. Комбинацията от ивици и акценти предизвиква емоцията на скоростта и привлича вниманието към някои от най-забележителните характеристики на GT чрез използване на визуални „котви“ за графиката, насочващи погледа на зрителя през автомобила.

Само 40 автомобила ще получат пакета от Studio Collection през моделните години 2021 и 2022. Тялото и графиката могат да бъдат персонализирани със седем стандартни цвята. Подлежат и на допълнителна индивидуализация с разширена палитра, предлагаща безкрайни цветови комбинации за още по-голяма ексклузивност.

Доставките на Ford GT 2021 започват в началото на 2021 г., като производството на Ford GT приключва през 2022 година.