Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Форд подкрепя влизането на Дженерал Моторс в F1

Форд подкрепя влизането на Дженерал Моторс в F1

851
0
Форд лого
снимка, Форд

Форд подкрепя влизането на Дженерал Моторс в F1. Това каза Марк Ръшбрук. Според неговите думи, марката няма нищо против GM да се включи в шампионата в бъдеще. Ръшбрук също така не е против присъединяването на Андрети към стартовата решетка.

Дженерал Моторс направи опит да се присъедини към F1 през 2025 или 2026 г. заедно с Андрети. Планът беше Кадилак да бъде спонсор и партньор на тима през първите няколко години. После американците планираха да създадат собствена задвижваща система, която да се използва от 2028 г. нататък

Заявката на Андрети и Дженерал Моторс беше одобрена от ФИА, но отхвърлена от ръководството на F1. Въпреки това ФОМ остави вратата отворена за бъдещо участие на тима, особено ако използва задвижващи системи на GM.

Дженерал Моторс е най-големият производител на автомобили в света. Американците имат програми в различни състезателни дисциплини, включително WEC, IMSA, НАСКАР и Индикар. Те обаче никога не са участвали в F1, за разлика от колегите си от Форд.

Форд има дългогодишна история в F1. Последното участие на марката беше с тима на Ягуар в периода 2000-2004 г. После Форд се изтегли от шампионата и не се очакваше някога да прояви отново интерес към шампионата.

Миналата година стана ясно, че Форд ще се върне в F1 през 2026 г. Американският производител ще произвежда новото поколение задвижващи системи заедно с Ред Бул. Двете компании продължават работата си в подразделението Ред Бул Пауъртрейнс в Милтън Кийнс.

Наскоро директорът на Форд Пърформанс Марк Ръшбрук коментира темата за влизането на Дженерал Моторс и Андрети в F1. Той се изказа в подкрепа на това нещо и призна, че няма против да се състезава срещу друг американски производител.

„Участваме в състезания, за да се конкурираме с други производители. В F1 вече има много производители“, каза Ръшбрук пред Асошиейтед Прес.

„Със сигурност ще се радваме да приветстваме Дженерал Моторс в спорта. Те имат възможността да влязат като производител на задвижващи агрегати, независимо от конкретен отбор на стартовата решетка.“

„Те биха могли да си партнират с всеки от съществуващите десет отбора, така че със сигурност бихме ги приветствали. Същото се отнася и за Андрети. Със сигурност нямаме нищо против Андрети“, добави директорът на Форд Пърформанс.

Андрети може да опита да влезе в F1 като 11-ти отбор пред 2028 г. Пред американците обаче може да се появи сериозно финансово препятствие, свързано с новото споразумение „Конкорд“. Според последната информация, Либърти Медия и ФОМ искат утрояване на таксата за нови отбори в шампионата. Също така в новото споразумение може да се намали броят на отборите, които могат да участват в F1. Така те могат да стана 10, вместо 12

Форд и Дженерал Моторс са двата най-популярни американски производителя. Те се състезават един срещу друг в НАСКАР и спечелиха последните четири кампании в сериите. Форд триумфира с отбора на Пенске, а Шевролет- с Хендрик Моторспортс.

Коментарът на Ръшбрук не остана незабелязан от ръководството на Дженерал Моторс. Директорът на моторспорт подразделението на GM Марк Ройс благодари на Форд и дори ги покани да се включат в Индикар.

„Благодарим ти, Марк Ръшбрук. Бихме приветствали Форд в Индикар за подобряване на американските състезания с открити колела“, написа Ройс в социалните мрежи.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от General Motors (@generalmotors)