Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 F1 увеличава входната такса за нови отбори на $600 млн.

F1 увеличава входната такса за нови отбори на $600 млн.

771
0
F1 лого, Формула 1
снимка: Георги Тодоров/lap.bg

F1 планира да увеличи входната такса за нови отбори при подписването на следващото споразумение „Конкорд“. Според информацията, ръководството на шампионата е поискало утрояване на сумата срещу „разводняване“ на стартовата решетка. Така всеки напълно нов отбор, който иска да се присъедини към шампионата ще трябва да плати $600 млн. , а не досегашните $200 млн.

Вече започнаха дискусии между отборите и притежателя на търговските права на F1 относно условията на новото споразумение „Конкорд“. То ще определи как ще се управляват сериите от 2026 г. нататък

Документът включва всички ключови търговски аспекти на F1. Тук се включват паричните награди. Наскоро се разбра, че в новото споразумение ще има и ход за ограничаване на историческия финансов бонус на Ферари.

Източници разкриха, че една от другите промени, които се разглеждат, е начинът, по който се прилага фондът за разводняване за нови отбори. Всичко това идва на фона на опитите на Андрети Глобал да влезе в шампионата в близко бъдеще.

Фондът за разводняване е допълнително плащане. То трябва да бъде платено от всеки нови участник трябва да плати, за да се присъедини към решетката. Тези пари помагат да се компенсират загубите, които настоящите екипи биха претърпели от необходимостта да споделят приходите си от търговски права с допълнителен отбор.

В предишното споразумение „Конкорд“ беше договорено, че фондът за разводняване ще представлява директно плащане в размер на $200 млн. То ще бъде разпределено между настоящите екипи.

Тази сума беше договорена, когато F1 не беше в чак толкова добро финансово състояние. Въз основа на сегашната финансова оценка на състезанията от F1, тя беше широко разглеждана като крайно недостатъчна. Затова Либърти Медия и повечето отбори поискаха тя да бъде поне удвоена и дори утроена.

Сега се разбира, че като част от проектопредложенията, изпратени на отборите като отправна точка за обсъждане на споразумението „Конкорд“, е предложена нова идея за фонд за разводняване. Вместо да бъде определена сума, е предложена нова формула. Тя трябва да компенсира настоящите състезатели за определен период от време. Смята се, че той е пет години.

Приема се, че предложената първоначална сума възлиза на еквивалента на $600 млн. за отбор, който иска да се присъедини през 2026 г. Тя трябва да нарасне на $700 млн.  от 2028 г. В тази сума е включено и допълнително условие. Според него новият отбор няма да получи право на награден фонд за първата година, в която се състезава в F1.

Тази нова цифра е висока и за амбициозен участник като Андрети. Това може да накара американците да преосмислят дали да започнат от нулата или да се насочи към закупуване на някой от настоящите отбори.