Начало Автомобили Форд представи новия Фокус

Форд представи новия Фокус

71
0
Фокус,форд

Две седмици преди да го покаже за първи път пред публиката, Форд показа пред представители на пресата новия Фокус. Тържеството се състоя в Конгресния център в Ханау, недалеч от Франкфурт и моделът бе посрещнат с аплодисменти.

Фокус е един от символите на успех за концерна през последните години. От появата на първото поколение през 1998 г. вече са продадени над 12 000 000 броя в 140 държави по света, като в Европа моделът е лидер в своя сегмент и дори през миналата година последната генерация от 2010 г. отбеляза ръст в продажбите от 12%.

Представяйки новия модел, част от създателите му специално отбелязаха, че той е наследил всички положителни качества от своите предци, но ги е развил още.

Пътното поведение на Фокус, което е определяно почти единодушно като най-доброто в класа, би трябвало да е станало още по-добро с допълнителното втвърдяване на предната ос, подмяната на амортисьорите, а управлението трябва да е още по-директно с новата кормилна уредба и стабилизиращи системи.

В същото време двигателите са по-екологични и икономични, като средно нивата на вредни въглеродни емисии при дизеловите агрегати са намалени с 8%, а при бензиновите мотори – с 5,5%.

Самата гама от агрегати включва модерни разработки като 1,5 литра бензин  и дизел с мощности от 95, 150, 180 к.с.

Ще се предлагат, разбира се и 3-цилиндровите топдвигатели 1,0 литър EcoBoost със 100 и 125 к.с., които получиха две награди „Двигател на годината“.

Новият Фокус е развит във всяко едно отношение, като дизайнът е станал по-фин, с по-чисти линии на фаровете и нова решетка, обясни Щефан Лам, който е бил начело на екипа в тази област.

В интериора също са направени промени. Материалите са с подобрено качество, уредите са по-фини и удобни за водача, а гордост за създателите на новия Фокус е вграждането за първи път в този модел на ново поколение мултимедийна система SYNC 2, която е с гласово управление на 9 езика. Само с говор човек може да избере желана музика и да зададе на навигационната система какво да търси и къде да го заведе, като дори ресторантите на Мишлен са в базата данни и могат да бъдат предложени, ако водачът каже, че е гладен.

Всичко може да се свърже много лесно с външни електронни устройства и смартфони, като изводите са съвсем удобни пред скоростния лост.

В същото време моделът за първи път се предлага и с планки зад волана за ръчно управление на предавките във варианта автоматик.

Повече от дузина нови и развити системи могат да подпомагат водачите на новия модел, като за първи път сензори например ще предупреждават при излизане назад при перпендикулярно паркиране дали не идва кола, която не се вижда от кабината. Нови камери ще следят и ограничителните знаци – неща, които бяха приоритет само в луксозния клас.

Моделът ще се появи на пазара по-късно през годината, като още днес бе представен във версии хечбек и комби.