Начало Автомобили Форд представиха първите в света надуваеми предпазни колани

Форд представиха първите в света надуваеми предпазни колани

131
0

Форд станаха първият автопроизводител, който представи надуваеми предпазни колани.

Новата технология помага да се омекоти удара и да се намалят нараняванията при удар около 5 пъти, в сравнение с конвенционалните предпазни колани. Надуваемите колани са предназначени за ползване на задните седалки в автомобила и целта им е да намалят критичните наранявания по главата, гърдите и врата, причинени на по-уязвимите пътници, като например деца или хора от третата възраст.

Коланите се надуват със студен, компресиран газ, т.е. обратното на ситуацията при въздушните възглавници, където се използва топлоотделяща химична реакция.

От Форд твърдят също, че коланите са и доста по-удобни за ползване, защото са доста по-меки от стандартните, което пък от своя страна би довело до по-честото им използване от пътниците, возещи се отзад в автомобила. Също така те са напълно съвместими с всякакви модели и размери детски седалки.

Първият модел, в който новите колани ще бъдат внедрени, е следващата генерация Форд Експлорър, който ще се появи догодина, а целта на компанията разбира се е те да станат част от почти цялата й гама в световен мащаб.

А ето и едно видео, показващо работата на новата технология: