Начало Автомобили Ford ще произвежда в Румъния нов лекотоварен автомобил

Ford ще произвежда в Румъния нов лекотоварен автомобил

1425
0
Ford, завод, фабрика, съоръжение, Румъния
заводът на Ford в Крайова, Румъния; снимка: Ford

Ford ще инвестира 300 милиона долара за производството на нов лекотоварен автомобил на марката в завода й в Крайова, Румъния. Плановете са моделът да се появи през 2023 г., а през 2024-та да дебютира електрическата му версия.

„Операциите на Ford в Крайова предлагат гъвкавост и конкурентоспособност от световна класа. Решението ни да произвеждаме този нов лекотоварен автомобил в Румъния е следствие от продължителното ни положително партньорство с местните доставчици и общността, както и успехът на целия екип на Ford Крайова“, каза президентът на Ford of Europe Стюарт Роули.

„Добавянето на изцяло електрическа версия през 2024 г. означава, че Крайова ще е третият ни завод в Европа за електрически автомобили. Тази посока на развитие следва инвестициите от настоящата година в Центъра за електрифицирани превозни средства на Ford в Кьолн, Германия и завода на Ford Otosan в Коджаели, Турция.“

През февруари Ford се ангажира, че до 2024 г. в цялата гама от лекотоварни автомобили ще има версии с нулеви емисии, изцяло електрически или плъгин хибриди. До 2030 г. се очаква те да съставляват две трети от продажбите на лекотоварни возила на марката

Новият лекотоварен автомобил ще бъде оборудван също така с някои от най-модерните конвенционални бензинови и дизелови двигатели на Ford. Те ще включват например модерни дизелови агрегати от завода за двигатели на Ford в Дагенам. Трансмисиите ще се доставят от Ford Хейлфорд – и двата базирани във Великобритания.

Цялостната инвестиция на Ford в производствени операции в Румъния, включително настоящата, възлиза на близо 2 милиарда долара. Тази стойност е от откриването на завода през 2008 г. насам

През последните години бяха направени значителни подобрения в работата на автомобилите на Крайова. Бяха инсталирани повече от 600 робота за допълнително подобряване на ефективността и качеството на каросерията, щамповането, боядисването, тапицерията и шасито. Около 6000 души са заети в сглобяването на превозни средства и двигатели.

Ангажиментът на Крайова към електрификацията датира от октомври 2019 г. с началото на производството на Puma с мек хибриден двигател. Ford освен това е първият производител обявил, че ще строи изцяло електрически автомобил в Румъния. Освен Puma във Ford Крайова се произвеждат малкият SUV EcoSport и многократно награждаваният 1,0-литров двигател EcoBoost.

„Тази нова планирана инвестиция в бъдещето на Крайова е знак за надеждата на Ford, че румънското правителство ще осигури ключови подобрения в подкрепа на конкурентния производствен пейзаж в местния регион, включително така необходимите подобрения на транспортната инфраструктура“, каза Роули.

Началната дата за производство на новото превозно средство и повече подробности за продукта ще бъдат потвърдени преди пускането на пазара.