Начало ТОП Ford се отказва и от Mondeo

Ford се отказва и от Mondeo

2076
0

Популярният и обичан в Европа модел от средния клас на Ford – Mondeo – е последната жертва на решението на компанията да се дистанцира от леките автомобили, за да произвежда основно SUV модели и кросоувъри. Всъщност съдбата на Mondeo можеше да се предположи, тъй като миналата година Ford спря производството на неговия брат-близнак Fusion за американския пазар. В края на март 2022 г. това ще се случи и с модела за Европа.

На Стария континент моделът се произвежда във Валенсия, Испания. Спирането му се обяснява с „увеличаващата се промяна в предпочитанията на клиентите”. И отново за кросоувърите и SUV моделите – техният възход подписа присъдите на много седани и комби модели.

Mondeo бе лансиран през 1993 година като наследник на Sierra и постигна почти 5 милиона продажби в Европа

Говорител на Ford поясни, че „пазарният сегмент, в който присъства Mondeo, се свива от години насам, от 2000 година насам – с 80%”. Това са седаните от среден клас, за които много компании от двете страни на Атлантика вече дори не искат и да се сещат.

Единственото изключение от тази тенденция се наблюдава в Китай. Там седаните се продават добре от десетилетия насам и това важи за почти всички сегменти. Така че Mondeo остава на китайския пазар. Миналата година моделът дори беше освежен и за разлика от Европа или Северна Америка нито една от компаниите там не планира да се отказва от предлаганите там седани.