Начало ТОП Ford се отказва и от Mondeo

Ford се отказва и от Mondeo

1724
0

Популярният и обичан в Европа модел от средния клас на Ford – Mondeo – е последната жертва на решението на компанията да се дистанцира от леките автомобили, за да произвежда основно SUV модели и кросоувъри. Всъщност съдбата на Mondeo можеше да се предположи, тъй като миналата година Ford спря производството на неговия брат-близнак Fusion за американския пазар. В края на март 2022 г. това ще се случи и с модела за Европа.

На Стария континент моделът се произвежда във Валенсия, Испания. Спирането му се обяснява с „увеличаващата се промяна в предпочитанията на клиентите”. И отново за кросоувърите и SUV моделите – техният възход подписа присъдите на много седани и комби модели.

Mondeo бе лансиран през 1993 година като наследник на Sierra и постигна почти 5 милиона продажби в Европа

Говорител на Ford поясни, че „пазарният сегмент, в който присъства Mondeo, се свива от години насам, от 2000 година насам – с 80%”. Това са седаните от среден клас, за които много компании от двете страни на Атлантика вече дори не искат и да се сещат.

Единственото изключение от тази тенденция се наблюдава в Китай. Там седаните се продават добре от десетилетия насам и това важи за почти всички сегменти. Така че Mondeo остава на китайския пазар. Миналата година моделът дори беше освежен и за разлика от Европа или Северна Америка нито една от компаниите там не планира да се отказва от предлаганите там седани.

Ако сте намерили правописна грешка, моля уведомете ни като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.