Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Формата на Ковалайнен от последните стартове през 2013 г. повлияла на Катерам

Формата на Ковалайнен от последните стартове през 2013 г. повлияла на Катерам

30
0
Хейки Ковалайнен

Демонстрираната от Хейки Ковалайнен форма в двете му надпревари с Лотус в края на сезон 2013 г. е повлияла върху решението на Катерам да не го върне като титуляр в тима, заяви Тони Фернандес.

Финландецът бе смятан за твърд фаворит за единия кокпит в тима от Лийфийлд. Вместо него обаче отборът предпочете Камуи Кобаяши и състезавалия се досега в GP2 Маркус Ериксон. Хейки замести сънародника си Кими Райконен във финалните две надпревари от миналия сезон, след като световният шампион за 2007 г. реши да проведе хирургическа операция на гърба си заради стара контузия. Той не взе точка в тези състезания и според малайзийския бизнесмен показаното в САЩ и Бразилия е било причина Катерам да го пренебрегнат.

Ще излъжа, ако кажа, че случилото се не повлия (на решението). Беше микс от няколко неща, но при всяко решение има добри и лоши страни. Аз съм демократично настроен – допитах се до различни хора в тима. Имаше такива, които предпочитаха Хейки и други, искащи Камуи. Трябваше да направя избор. Налага се да вървим напред и да сме малко по-студени, нечувствителни, ако искаме да постигнем успех – заяви Фернандес пред Аутоспорт.

Ковалайнен обясни малко преди официалното обявяване на Кобаяши и Ериксон, че Тони му е обяснил, че са му необходими двама платени пилоти. Японецът не разполага с кой знае какви средства, но за шведския му колега се смята, че има сериозни спонсори. Хейки бе разочарован от развитието на събитията, тъй като смяташе връщането си в Катерам за сигурно и не бе правил никакви други планове за 2013 г. Той загуби титулярното си място в тима в края на 2012-та.