Начало Рали Форматът на WRC стартовете ще претърпи сериозни промени за 2015 г.

Форматът на WRC стартовете ще претърпи сериозни промени за 2015 г.

39
0
WRC,Рали,Ситроен

Форматът на стартовете от световния рали шампионат ще претърпи сериозни промени още за следващия сезон.

Пониженият интерес към първенството предизвика дискусии какво може да се промени в състезанията. Бяха обсъждани два варианта. Единият включваше намаляване на ралитата до 2 дни и директни двубои в неделя. Вторият също включва директни битки, но при запазване на настоящата продължителност (четвъртък-неделя). По-бързите състезатели пък ще получават според този план предимство във времето.

Анонимен източник е обяснил пред Аутоспорт, че планът за директни двубои в ралитата е трябвало да бъде сериозно преработен, тъй като не е бил посрещнат добре в началото:

Трудихме се упорито, за да отговорим на критиките. Планът включва минимални промени за рали организаторите. Форматът остава както е в момента: церемониален старт и може би една суперспециална отсечка в четвъртък вечер, след това петък и събота се провеждат по нормалната схема, а неделята малко се скъсява. Има няколко опции, но хората предпочитат тази. Ще се обсъжда през следващите няколко месеца, като вероятно ще бъдат внесени още някои промени преди през септември да се гласува на световен съвет.

Спортният шеф на Фолксваген Йост Капито подкрепя втория вариант на промени. Колегата му от М-Спорт Малкълм Уилсън пък споделя, че нещата в момента вървят в правилната посока:

Все още има някои хора, които трябва да се съгласят, но смятам, че ще се справим. Всички отбори работят върху това как да се разпределят точките, какво влияние ще има върху шампионата.

Според Мишел Нандан от Хюндай предложението е добро и ще подобри шоуто, както и ще улесни телевизионните предавания.

Световният шампион Себастиен Ожие пък заяви, че първоначално не харесал идеята, но щял да се съгласи с нея в крайна сметка, тъй като никой не бил предложил по-добър вариант.