Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Формула 1 може да се върне в Мексико

Формула 1 може да се върне в Мексико

45
0
Фелипе Калдерон

Формула 1 може да се върне в Мексико, след като Бърни Екълстоун е постигнал принципно споразумение с правителството на страната и бизнесмена Карлос Слим младши.

Мексиканският президент Фелипе Калдерон бе на гости в Заубер по време на Гран при на САЩ, като се смята, че една от целите на посещението му е била да потвърди гаранциите от страна на властите за организиране на състезание. Той скоро ще предаде поста на спечелилия последните президентски избори Енрике Пеня Нието, но запознати твърдят, че Калдерон се е погрижил наследникът му начело на страната да приеме проекта.

Евентуална надпревара в Мексико би се провела на Аутодромо Ерманос Родригес, където се състоя и последния старт в страната (през 1992 г.). Не е ясно обаче дали Екълстоун не обмисля включването на пистата на мястото на отложената за 2014 г. надпревара в Ню Джърси, след като наскоро изрази подкрепа за Гран при на Франция и Маникур. Проблем е фактът, че проучването за възможностите за обновяване на пистата и принадлежащата й инфраструктура ще отнеме поне 6 месеца. На Аутодромо Ерманос Родригес със сигурност са нужни преасфалтиране и боксове.

Сделката е за 5 години, като има вариант състезанието да е на ново трасе в Канкун, но за момента няма яснота.

Връщането на Формула 1 в Мексико се дължи в немалка степен на Серхио Перес и успеха му в спорта до момента. 22-годишният пилот спечели три подиума през сезон 2012 г. със Заубер и подписа договор с Макларън за догодина. Напоследък има известен спад във формата му, но Перес е убеден, че всичко ще е наред. Преди него най-известните представители на Мексико в спорта са братята Педро и Рикардо Родригес (на които е кръстено трасето до Мексико Сити), чиято история бе разказана в брой 155 на списание ClubS1.

През 2013 г. пък в F1 най-вероятно ще има и втори мексикански пилот – Естебан Гутиерес се смята за почти сигурен наследник на Перес в Заубер. Той също е подкрепян от Карлос Слим младши.