Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Ботас пред Хамилтън в първата тренировка за Гран при на Белгия

Ботас пред Хамилтън в първата тренировка за Гран при на Белгия

2271
0
Спа Франкошамп Белгия
снимка: Пирели
Пилотът на Мерцедес Валтери Ботас бе най-бърз в първата свободна тренировка за Гран при на Белгия. Неговият резултат бе 1:44.493 с гуми софт. На 69 хилядни зад своя съотборник бе Люис Хамилтън. Трети на 81 хилядни от тях остана Макс Верстапен с Ред Бул.

Температурата на въздуха по време на тази тренировка бе 15 градуса, а на пистата 21. Влажността на въздуха беше 67 %.

Първият пилот излязъл на трасето беше Карлос Сайнц с Макларън. В първите десет минути най-бързия тур записа  миналогодишният победител Шарл Льоклер с Ферари. Пилотът от Монако записа време от 1:47.033 и бе едиствения, който записа реална бърза обиколка.

Макс Верстапен подобри времето на Льоклер 22 минути след началото на сесията, използвайки твърдите гуми с 1:45.470. Зад него бяха пилотите на Мерцедес, като Хамилтън излезе на пистата с гуми медиум, докато неговият съотборник Валтери Ботас бе с хард. Финландският пилот на Мерцедес днес празнува своя 31-ви роджден ден.

В първите 30 минути лидер продължи да бъде Верстапен, следван от състезателите на Мерцедес. Единствените пилоти без записано време към момента бяха Антонио Джовинаци и пилотите на Хаас Ромен Грожан и Кевин Магнусен. Болидът на датския пилот така и не можа да стартира и по този начин той приключи с участието си в първата тренировка.

Малко след това Люис Хамилтън подобри времето на Верстапен с 1:45.298. В същото време Ромен Грожан също получи повреда в двигателя, което ще наложи неговара смяна и по този начин нито един от пилотите на Хаас няма да запише време по време на тази тренировка.

35 минути преди края на сесията Ландо Норис постигна най-бърза обиколка с гуми софт. Пилотът на Макларън завъртя обиколка за 1:45.274, която малко след това бе подоборена от неговия съотборник Карлос Сайнц. В същия момент обаче Алекс Албон зае първата позиция с 1:45.075.

Един час след началото на тренировката пилотите на Мерцедес сложиха гуми софт и оглавиха класирането. Валтери Ботас завъртя най-бързия тур с 1:44.493, на 69 хилядни  пред своя съотборник Люис Хамилтън. След тях на 81 хилядни бе Макс Верстапен, следван от пилотите на Рейсинг Пойнт. Пилотите на Ферари бяха едва на 13-та и 14-та позиция, като пред тях дори бе и Кими Райконен с Алфа Ромео.

 

15 минути преди края на сесията от тима на Мерцедес смениха задното крило в болида на световния шампион Люис Хамилтън.

В края на тренировката Ботас спука предна лява гума и бе извикан в бокса. До края на сесията Джовинаци така и не записа време, заедно с пилотите на Хаас.