Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Формула 1 претегля ситуацията в Близкия изток след Гран при на Бахрейн

Формула 1 претегля ситуацията в Близкия изток след Гран при на Бахрейн

46
0
Гран при на Бахрейн

Уикендът за Гран при на Бахрейн приключи без сериозни инциденти след множеството опасения заради напрегнатата политическа обстановка в страната. Спортът обаче може да си зададе множество през следващите седмици заради сблъсъците и репортажите как протестанти хвърлят коктейли, а полицията излиза срещу тях на хвърлей място от пистата Сахир, пише агенция Ройтерс.

Тазгодишната надпревара се проведе за разлика от тази през 2011 г., когато бе отменена. Ситуацията обаче остана нервна от началото до края на пребиваването на F1 в кралството, а механици на Форс Индия и Заубер се озоваха сред протести, макар че за щастие се размина без сериозни произшествия.

След състезанието ще направим съответните преценки на това какво се случи, както и изводите от ситуацията – заяви шефът на Мерцедес Рос Браун.

Управляващият търговските права на Формула 1 Бърни Екълстоун и президентът на ФИА Жан Тод присъстваха в Бахрейн. Организаторите там плащат около $40 млн. на година за привилегията да са домакини на кръг от световния шампионат. През 2011 г. те преведоха цялата сума, без значение, че състезание така и не се състоя. Лично Екълстоун заяви, че F1 ще ходи в Бахрейн дотогава, докато хората там имат желание да се занимават с надпреварата.

Бахрейн бе първата близкоизточна държава, която прие Формула 1 – първият старт там бе през 2004 г. Фондът, който управлява капиталите на кралската фамилия, държи 50% от Макларън Груп. Абу Даби се присъедини към календара през 2009 г. Тамошният Аабар Инвестмънтс пък най-големият акционер в Даймлер АГ, макар че наскоро се появиха слухове за възможна раздяла на двете компании. Емирството е едно от най-силните в икономическо отношение, а освен това е и дом на тематичния парк Ферари Уърлд, намиращ се точно до пистата Яс Марина – най-големия по рода си в света. Участие от Абу Даби пък има и в Торо Росо.

Целият район е с огромна важност за немалка част от участващите във Формула 1 екипи. Шейх Абдула бин Иса ал-Халифа от Бахрейн пък е част от Световния съвет за автомобилен спорт на ФИА, както и шеф на картинг комисията към световната федерация. При това положение държавите-домакини в региона ще искат да запазят състезанията си – въпросът е какво ще се случи в следващите месеци до година.

В близкоизточните държави се наблюдава растящ интерес да са домакини на големи спортни събития. Сигурен съм, че освен състезанията от Формула 1 в Абу Даби и Бахрейн в бъдеще ще има още повече прояви – заяви пилотът на Уилямс Бруно Сена. – Вълнуващо е, защото се гради истинска моторспорт култура. Промените изискват време, но в момента феновете в този регион стават все повече, а това е добре за спорта като цяло – допълни той, цитиран от Ройтерс.