Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Формула 1 ще изпробва квалификационни състезания през 2020 г.

Формула 1 ще изпробва квалификационни състезания през 2020 г.

6060
0
Гран при на Белгия
Стартът на състезанието за Гран при на Белгия, снимка: Ред Бул

Формула 1 се готви да изпробва квалификационни състезания в събота през следващата година. Те може да са част от големите промени, които ще бъдат въведени в спорта през 2021 г.

Шефът на Ферари Матия Биното разкри, че отборите в спорта са подкрепили единодушно предложението на последната среща на Стратегическата група, като засега детайли не се разкриват.

Наскоро спортният директор на F1 Рос Браун обяви, че такава идея за пробни надпревари през 2020 г. има.

И според него липсата на промени в правилата през следващата година предоставя перфектна възможност да се експериментира.

„Бих искал да изпробваме някои неща през 2020 г., каза Браун. – За следващия сезон имаме стабилна платформа по отношение на колите. Нещата не се променят много и това ще е добра възможност в 1 или 2 състезания да опитаме някои изменения.

Смятам, че основният формат на състезанието е добър, но едно спринтово състезание би било интересно. Някои промени в квалификацията също биха били интересни. Мисля, че отборите подкрепят това да бъдат направени някои промени в събота, за да намерим по-добри решения.“

Смята се, че новите неща ще бъдат изпробвани в 3 състезателни уикенда от общо 22, колкото ще има следващия сезон. Сред идеите са тези квалификационни състезания да са с частично или с изцяло обърната стартова решетка спрямо предходната сесия. А въвеждането на такива ще доведе до намаляване на свободните тренировки.

Ако сте намерили правописна грешка, моля уведомете ни като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter