Начало Formula E News Формула Е обяви нова поддържаща серия

Формула Е обяви нова поддържаща серия

195
0
Формула Е и NXT Gen Cup
снимка, Формула Е

Формула Е обяви, че тази година ще има нова поддържаща серия. Световният електрически шампионат ще работи заедно с NXT Gen Cup. Това е първата в света 100% електрическа младежка серия за туристически автомобили. В нея участват  пилоти на възраст между 15 и 25 години. Целта на Next Gen Cup е да помогне за развитието на повече таланти в електрическите моторни спортове и не само.


NXT Gen Cup ще подгрява четирите европейски състезания от Сезон №10 на във Формула Е. Това са Мизано, Монако, Берлин и финала на сезона в Лондон.

Купата планира най-силния си календар до момента с общо шест европейски състезания. Пълният пилотски състав на NXT Gen Cup ще бъде обявен по-късно. Повечето от участниците са под 18-годишна възраст

Световният шампионат на ФИА Формула Е въвежда NXT Gen Cup като специална поддържаща серия. Тя дава възможност на млади таланти от мъжки и женски пол да се състезават на същите писти като 22-те от Формула E. Това е от полза и за мисията на Формула Е. Шампионатът има за цел да показва нови формати на устойчиви електрически състезания на емблематични места по света. Същевременно шампионатът предоставя на феновете допълнително действие на пистата като част от спектакъла в деня на състезанието.

След окончателното одобрение на ФИА, първият съвместен старт между NXT Gen Cup и Формула Е ще бъде в Мизано на 13 и 14 април. Това ще отбележи началото на европейската обиколка на световния електрически шампионат. Освен FE, купата ще подгрява и два старта от DTM.

„Щастливи сме да приветстваме NXT Gen Cup след изключително успешния им дебют миналата година. Добавянето на изцяло електрическа младежка категория към европейската част на нашия календар ще допринесе още повече за същественото възпитание на младите таланти, които са ключова част от нашия спорт. Това ще им даде възможност да се състезават на една и съща сцена с нашите пилоти и отбори от световна класа“, каза председателят и съосновател на Формула Е Алберто Лонго.

„Тази година NXT Gen Cup се превърна от идея на хартия преди по-малко от две години в състезание заедно с Формула Е и DTM. Това е умопомрачително и вдъхновяващо доказателство за упоритата работа на всички участници“, каза Фредрик Леструп.

„Заедно с Формула Е и DTM ние създадохме впечатляващ календар, който ще осигури на нашите млади пилоти стабилна основа за старт на състезателната им кариера. Той ще покаже таланта им на някои от най-добрите отбори и партньори в света. Искам да изкажа огромни благодарности на всички, които направиха това възможно. Ние сме напълно мотивирани да започнем най-вълнуващия си сезон досега“, добави основателят на NXT Gen Cup.

Родените в Швеция серии ще включват две 20-минутни тренировки (с изключение на Монако, където ще се проведе само една). После следва 20-минутна квалификационна сесия и 20-минутно състезание. Това също така засилва ангажимента на Формула Е за развитие на устойчив автомобилен спорт и технологии за електрически превозни средства

Едномарковата серия включва изцяло електрически автомобил. Той е разработен и построен от Lestrup Racing Team и носи името LRT NXT1. Автомобилът тежи 1150 кг и е базиран на електрическия шосеен автомобил MINI Cooper SE.

Състезателният автомобил е със задвижване на предните колела и мощност 180 к.с. Той може да се похвали с допълнителни 60 к.с., когато са активни буталните функции на автомобила, 30 kWh батерия и 800 V система. Характеристиките включват също регенеративно спиране, регулируеми амортисьори Hillins и гуми Hankook Semi-slick за всякакви метеорологични условия.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от NXTGenCup (@nxtgencup)