Начало Formula E News Формула Е ще има статут на световен шампионат от следващия сезон

Формула Е ще има статут на световен шампионат от следващия сезон

403
0
Формула Е 2019/2020 Саудитска Арабия състезание 2
снимка: Формула Е

Формула Е ще има статут на световен шампионат на ФИА от следващия 7-и сезон (2020-2021 г). Това стана ясно след гласуване на Световния моторспортен съвет на федерацията.

Споразумението беше подписано в Париж днес от президента на ФИА Жан Тод и шефа на Формула Е Алехандро Агаг. Така електрическият шампионат получава признание за развитието си, след като стартира официално преди 5 години.

„Винаги е било наша амбиция един ден да станем световен шампионат на ФИА, обясни Агаг. – Всичко, което направихме и постигнахме, беше в посока да достигнем до този момент.

Да имаме статуса на световен шампионат добавя още стойност на сериите ни, които вече са напълно изградена състезателна формула и ефектен спортен продукт. Всичко това нямаше да е възможно без подкрепата на ФИА и Жан Тод.“

Самият Тод добави: „Създаването и развитието на шампионата на Формула Е бяха страхотно приключение. Горд съм, че днес потвърдихме неговия статус като световен шампионат на ФИА. Той става все по-силен.

За кратък период от време сериите доказаха, че са от практическо значение за автомобилната индустрия. Още два големи автомобилни производителя се присъединиха от началото на настоящия сезон. Така общият им брой стана 10.“

Настоящият 6-и сезон започна с 2 състезания в Саудитска Арабия на 22 и 23 ноември. Те бяха спечелени от Сам Бърд и Алекс Симс.