Начало Formula E News Сам Бърд триумфира в първия кръг от новия сезон във Формула Е

Сам Бърд триумфира в първия кръг от новия сезон във Формула Е

929
0
Сам Бърд
Сам Бърд, снимка: Върджин

Сам Бърд от екипа на Върджин Рейсинг спечели първия кръг от новия 6-и сезон във Формула Е. Британецът бе най-бърз в Дирия еПри в Саудитска Арабия, след като направи страхотно каране и серия от изпреварвания.

Бърд стартира едва 5-и след грешка в Суперпола, но в надпреварата беше с най-високо темпо. Втори и трети останаха Андре Лотерер с Порше и Щофел Вандоорн от заводския тим на Мерцедес, който дебютира този сезон.

На старта поведе потеглилият от полпозишън Алекс Симс от БМВ Андрети, следван от Вандоорн, Ник де Врийс (Мерцедес), Едоардо Мортара (Вентури) и Бърд. Сам бе по-бърз и притисна Едоардо, но не можеше да го изпревари.

Първият отпаднал от състезанието бе Себастиан Буеми (Нисан е.Дамс) с технически проблем. В челото Симс не можеше да се откъсне и първите 5-има вървяха в пакет.

Бърд загуби една позиция, след като активира атакуващия си режим за първи път. Зоната за активация беше доста прашна и пилотите масово губеха сцепление. Пилотът на Върджин обаче бързо навакса, изпреварвайки Жером Д’Амброзио и отново се озова зад Мортара. Само след 1 обиколки Бърд го задмина и излезе 4-и.

Сам веднага застигна и Де Врийс. Мортара пък мина през зоната за активация на атакуващия режим и бе изпреварен от Лотерер и Д’Амброзио.

Бърд също активира своя по-мощен режим, но не загуби позиция, а веднага след това изпревари Де Врийс. Шампионът Жан-Ерик Верн пък отпадна след технически проблем.

Бърд притисна и Вандоорн, който пък атакува Симс. За една права последният загуби 2 позиции и се озова 3-и, като начело излезе Щофел. Пилотът на БМВ изостана с още 1 позиция спрямо Лотерер след активация на атакуващия режим. 10 мин преди края Бърд изпревари и Вандоорн, за да поеме лидерството. Симс пък продължи да се свлича в класирането и в крайна сметка завърши едва 8-и.

В последните минути Вандоорн активира атакуващия си режим и това му коства позиция спрямо Лотерер, който се изкачи на 2-о място. Това се оказа грешно стратегическо решение от страна на белгиеца, тъй като секунди по-късно на трасето излезе кола за сигурност заради катастрофа на Дани Абт.

Състезанието бе подновено при оставащи 1 минута време и след това 1 обиколка. В тях обаче промени в челото не настъпиха. Победата заслужено взе Бърд, следван от Лотерер и Вандоорн. Топ 5 допълниха Оливър Роулънд (Нисан) и Робин Фрийнс (Върджин). Де Врийс с втората кола на Мерцедес остана 6-и.