Начало Formula E News Симс спечели втория кръг от сезона във Формула Е

Симс спечели втория кръг от сезона във Формула Е

857
0
Алекс Симс
Алекс Симс, снимка: Формула Е

Алекс Симс спечели втория кръг от сезона във Формуал Е за Дирия еПри в Саудитска Арабия. Пилотът на БМВ Андрети стартира от полпозишън, а в състезанието води от старта до финала. Така той записа първа победа в кариерата си.

Втори завърши неговият съотборник Максимилян Гюнтер, който обаче може и да загуби мястото си, тъй като има съмнения, че изпревари по непозволен начин съперник в края на първия период зад кола за сигурност.

Местата на подиума допълни шампионът от 3-ия сезон в електрическите серии Лукас ди Граси от Ауди Спорт. Победителят от първия кръг вчера Сам Бърд от Върджин Рейсинг отпадна след инцидент с Мич Еванс.

Още преди старта Жером Д’Амброзио не успя да потегли в загряващата обиколка.

Така 4-ата позиция в решетката остана свободна. След старта поведе Симс, пред Себастиан Буеми (Нисан е.Дамс) и Ди Граси. Антонио Феликс да Коща излезе на 4-о място. Следваха Еванс и Бърд.

Шампионът Жан-Ерик Верн мина през бокса за престой от 25 секунди, за да изтърпи изцяло наказанието си за смяна на батерията след квалификацията. В челото Да Коща изпревари Ди Граси и стана 3-и, а Бърд задмина Еванс за 5-ата позиция.

Симс пък използва за първи път атакуващия си режим и се откъсна напред. А зад него Да Коща удари леко отзад Буеми, което обаче беше достатъчно швейцарецът да се завърти. Себастиан изостана до 14-о място, като освен това се върна опасно обратно на трасето.

Сам Бърд
Сам Бърд отпадна след инцидент, снимка: Формула Е

Така Да Коща излезе на 2-а позиция, Ди Граси на 3-а, следван от Бърд и Еванс. Португалецът атакува и изпревари Ди Граси, а зад тях след контакт с Еванс катастрофира и отпадна Бърд. Мич бе с повреди по колата мина през бокса за поправки. На трасето излезе кола за сигурност. Междувременно на 4-а позиция излезе Щофел Вандоорн с Мерцедес.

При рестарта Симс използва и втория си атакуващ режим и запази лидерството си пред Антонио. 3-и и 4-и излязоха Ди Граси и Гюнтер, който използваха атакуващия си режим и изпревариха Вандоорн. Имаше съмнение обаче, че пилотът на БМВ е извършил маневрата преди пресичането на линията на колата за сигурност.

Да Коща очаквано бе наказан за удара срещу Буеми и трябваше да мине през питлейна.

Себастиан пък получи санкция от 10 секунди за опасното си връщане на пистата. Заради катастрофа на Фрийс, който отпадна, на трасето отново се появи сейфтикар.

10 мин преди края той се прибра, но се оказа, че по трасето още има маршали и катастрофирала кола. Затова бе назначен пълен режим на жълти флагове. След още близо 2 минути най-накрая състезанието бе подновено.

Ди Граси загуби 2 места, след като активира атакуващия си режим. Пилотът на Ауди обаче бързо изпревари Вандоорн. В същото време Еванс беше наказан с преминаване през пита за инцидента с Бърд. Лукас притисна и Гюнтер, но не успя да го изпревари. Така Симс спечели победата, следван от Гюнтер и Ди Граси. Вандоорн остана 4-и.