Начало Formula E News Формула Е води разговори с Ферари за евентуално присъединяване към шампионата

Формула Е води разговори с Ферари за евентуално присъединяване към шампионата

188
0
Ферари лого
снимка, Ферари

Формула Е води разговори с Ферари. Това намекна главният изпълнителен директор Джеф Додс. Според неговите думи има дискусии с италианската марка относно бъдещо участие в световния електрически шампионат.

Подобно на голяма част от световните марки, Ферари също се насочва към електрификация на своите автомобили. Италианците планират да открият нов завод съвсем скоро. Планът е в него да се произвеждат батерии и бъдещите електрически автомобили на Ферари

Работата по новата сграда започва още през 2022 г. и продължава с пълна сила. Общата стойност на проекта е €500 млн. евро. Тези средства ще бъдат насочени и към възобновяеми енергийни източници и инфраструктура. В резултат на това ще бъдат създадени до 250 работни места.

Понастоящем компанията SK On доставя батерийни клетки за шосейните автомобили на Ферари от 2019 г. Тук се включват и хибридните модели SF90 Stradale и 296 GTB.

Сътрудничество със SK On беше подновено в началото на тази година. Въпреки това Ферари ще играе по-активна роля в разработването на технологиите за батерии. Планът е италианската марка да произведе първия си изцяло електрически автомобил до края на 2025 г.

Значителната инвестиция  в електрификацията доведе до потенциален контакт с Формула Е. На въпроса на Motorsport дали има водени разговори с Ферари, Джеф Додс отговори така: „Може би. Те обявиха завод за електрификация в Италия и говориха за бъдеща електрическа линия за тях. За първи път го казаха като чисто електрическа линия, а не като хибридна.“

От Motorsport попитаха Ферари дали има интерес да се присъедини към Формула Е. Отговорът на говорителя беше, че в момента фокусът на марката е върху F1 и WEC.

„Сега нашият фокус е насочен върху F1 и издръжливостта. Ние наскоро обявихме, че ще се впуснем в състезания там, където никога досега не сме го правили – във водата [след като по-рано тази година обявихме проект за ветроходство].“

Ферари участва в F1 от 1950 г. насам. Миналата година Скудерията възстанови и програмата си в световния шампионат за издръжливост и дори спечели 24-те часа на Льо Ман. Тази година Ферари участва в WEC с три прототипа и записа подиум в 6-те часа на Спа

През последните години Формула Е продължава своя растеж. В шампионата се състезават марки като Нисан, Ягуар и Порше. Те потвърдиха ангажимента си до 2030 г. Във Формула Е участват още DS, Мазерати и Махиндра.

Додс е напълно наясно с това, което Ферари ще внесе, ако се присъедини към Формула Е.

„Мисля, че това [участието на Ферари] ще повиши нивото на шампионата“, каза той. „Имаме огромен късмет, защото Порше има същата история на моторните спортове, която тече в кръвта им, както и Мазерати. Те очевидно излязоха от моторните спортове навремето, докато Ферари остана.“

„Това, което Ферари носят, е повече доверие в моторните спортове. Те също така носят и тази лоялна фенска база, която е невероятна.“

„Ферари ще свърши чудесна работа по отношение на привличането на наследени фенове на моторните спортове, които да дойдат и да погледнат нашия спорт.  Ясно е, че предпочитам те да участват, отколкото да не участват. Това би издигнало шампионата на ново ниво. Не знам дали ще е експоненциално или променящо играта. Ясно, че те са самостоятелен и утвърден бранд“, завърши CEO-то на Формула Е.

Междувременно говорител на Формула Е разкри, че са водени дискусии с Ферари. За момента обаче няма индикации, че италианците ще влязат в електрическия шампионат.

„На този етап наистина няма нищо конкретно. Знам, че са се свързали с нас и са водили разговори. Разговорът с нов произвoдител на оригинално [ОЕМ] отнема цяла вечност, за да се постигне ангажимент. Това е по-скоро един дълъг процес“, заяви говорителят на Формула Е.